Маргарита Петкова: „Безкрайно съм щастлива и благодаря на Господ затова“

Маргарита Петкова: „Безкрайно съм щастлива и благодаря на Господ затова“

Регион: Силистра Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 1595
Маргарита Петкова: „Безкрайно съм щастлива и благодаря на Господ затова“

"Аз се разбирам с думите, шест етажа си съществуват в моя живот, ту с асансьор, ту бе асансьор….Единствената закачка в заглавието е това, дето към любовта не може да се качваш с асансьор. Трябва да изкачваш стъпало, по стъпало. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра, известната поетеса Маргарита Петкова по повод новата й стихосбирка "Шест етажа без асансьор".

"Както е казано в Библията: "Бог е любов, следователно всичко е любов". Моят живот е любов, не само на жената към мъжа, и мъжа към жената, но и любов към живота, любов към децата, любов към родината, любов към работата, която си се заел да вършиш. Така, че моят живот е любов. Имам повече стихове в класически стил, но зависи как идва стихотворението. Моята поезия е за всички. Който се припознае вътре в стихотворението, значи е за него", споделя поетесата.

"Самотен ловец е сърцето,

без да мисли избира,

от любов живее,

без любов умира", пише поетесата.

Текстът е от песента на Богдана Карадочева "Самотен ловец е сърцето". "Не си избираш в кого да се влюбиш. Не можеш да излезеш на улицата и да кажеш сега ще се влюбя в първия срещнат. Но можеш да се влюбиш в първия срещнат. Необяснима и необяснена е любовта, Слава Богу, защото всеки човек я изпитва по свой уникален начин. Сродна душа не винаги се припокрива с любим човек. Що се отнася до мъжа до мен, да, не винаги трябва да има едно духовно единение. Не да се припокриваме напълно, не да мислим еднакво", споделя Петкова.

Наградите на Маргарита Петкова са безброй: 2007г. - Национална награда "Димчо Дебелянов" за цялостен принос, 2020г.- награда "Евтим Евтимов" за цялостно творчество, 2011г. - официален почетен статут на Експерт с висок престиж и обществено признание в областта на културата, и значка "Златна книга" за принос в развитието на българската култура от съвета на Европейската и научна област. Евтим Евтимов нарича поетесата Богиня на любовната поезия". "С Евтим бяхме близки приятели, сродни души, но относно определенията, които той ми даваше, казала съм го и винаги ще го казвам: "Евтим беше един безкрайно благ човек. Той винаги искаше да каже добра дума за хората, които са от близкото му обкръжение, пък и изобщо за добрите хора. Не се имам за кралица, богиня, просто съм си обикновен човек, жена, която между другото пише любовни стихове. Всички награди са ми присъдени от жури, без аз да знам, че съм избраната. И те ми скъпи, особено "Димчо Дебелянов", "Златна значка", също ми е ценна. Наградата "Евтим Евтимов" е голяма и се дава само на един човек, в случая на мен. Радвам се и се гордея, но не наградите са моята цел в живота. Моето задоволство, моето удовлетворение е когато някой се припознае в стиховете ми. Когато каже: "Боже, все едно за мен сте го написала, аз имах същото преживяване", споделя още Петкова.

"Стихотворенията ми се превръщат в песен, обикновено композиторът пише музиката върху мое вече готово стихотворение. Най-добре работя със Стефан Димитров и Богдана Карадочева. Там се получават добре песните, ние сме приятели и в живота. Богдана пее моите песни, така като съм ги написала и затова продължава тази симбиоза. Текст на песен е "Болката отляво" на Васил Найденов и Стефан Димитров. Аз не мога да дам текст на всекиго", разказва поетесата.

"Аз не съм загубила дъщеря си, тя е с мен непрекъснато. Загубите не трябва по никакъв начин да ни чупят, да ни сломяват, защото ние в този живот, когато губим някого, оставаме заедно с други. Длъжна съм да продължа да живея, така както винаги съм го правила, заради двата си сина, и заради внуците си, за мъжа, с когото се обичаме, за приятели си…..Не може да се пречупиш и да потънеш в скръб. Дъщеря ми преди да си отиде ми забрани да се пречупвам", споделя Петкова.

"Аз съм щастлив човек, категорична е поетесата , а другия месец е нейния рожден ден:

"Безкрайно съм щастлива и благодаря на Господ затова. Никога не съм имала план - програма. Каквото ми се случи е добре дошло. Чувствам се длъжна да си го приема и да го нося. Нека да сме здрави, да са ми здрави децата и тези, които обичам и ме обичат. Нещата, които са в материален израз, те не се подаряват. За тях работиш, печелиш пари и си ги купуваш", каза Петкова.

"Бъдете здрави, бъдете в съгласие със себе си за всичко, което вършите, за всичко, което ви се случва. И гледайте напред. Може да ви звучи тъпо и тривиално, но само напред е посоката", каза в заключение Маргарита Петкова.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари