Бойко Борисов в Силистра – за цените, политическата обстановка, Северна Македония, шистовия газ и кризата с коронавируса

Бойко Борисов в Силистра – за цените, политическата обстановка, Северна Македония, шистовия газ и кризата с коронавируса

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 561
Бойко Борисов в Силистра – за цените, политическата обстановка, Северна Македония, шистовия газ и кризата с коронавируса

© КВОРУМ Силистра

В Силистра новата политическа година започна със среща с Бойко Борисов - лидер на ПП ГЕРБ, в която участваха представители на структурата на партията от цялата област. Тя започна директно с въпроси, зададени от дългогодишния народен представител Алтимир Адамов, от кметовете на две от общините: д-р Юлиян Найденов - община Силистра, и д-р Юксел Ахмед - община Дулово, на председателя на ОбС Силистра д-р Мария Димитрова, на общински съветник Силистра, Милен Делийски от името на браншово НПО, както и на медиите - БНР, БТА, БиТиВи и др. На тях Борисов обяви: "Мога да отговоря по два начина: популистки или сравнително обективно".

Срещата с председателя на най-голямата опозиционна партия намери отзвук в различни регионални и национални средства за масово осведомяване. Сред акцентите в сайта на в. "24 часа" са цената на тока, газта и горивата, магистрала "Хемус", кризата с коронавируса (съответно и ваканцията на учениците), липсата на бюджет в държавата - респективно в общините, както и на утвърден План за възстановяване, какъвто не е внесен в Брюксел.

За отразяване на срещата с репортаж по БиТиВи са били важни същите въпроси, както и темата за Северна Македония ("Тази нощ за първи път спах спокойно, защото вчера разбрах, че вече братският народ на Северна Македония няма да напада България и няма да има териториалнипретенции", заяви Борисов).

Според БТА, отново във връзка със Северна Македония: "Има теми, по които трябва да се произнесем ясно, и едната, и другата страна да направим компромиси. Ние с езика сто процента трябва да направим компромис, те -с учебниците, с езика на омразата". И още, по други източници, "Аз съм твърдо против от наша страна да се използва езикът на омразата". Борисов припомня усилията, направени от българска страна още от президента Желю Желев до подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подкрепен от всички политически партии.

По БНР: "Проблемите в България идват от улицата. Когато ние, м. февруари (през 2013 г. вероятно), подавахме оставка беше за под 20% вдигане на цената на тока и то не за 30, а за 45 дни. Сега тук се говори за 400% увеличение!". На други въпроси на активисти лидерът на ГЕРБ отговаря, че "в момента държавата е много тежко разделена". "Нямаме властови амбиции, на държавата й трябва спокойствие", посочи още бившият премиер. Той е категоричен, че сега новите управляващи трябва да работят на макс, да се доказват.

В срещата стана дума и за преминалите избори: "Ние винаги сме се съобразявали с гласа на народа - той искаше друг да управлява"; "Мандатът на Радев мина в сянката на моя мандат"; "Оценката я дава народът - Радев ни победи честно ("Пожелавам му успех"); "Социолозите познаха неговия резултат, но не познаха за парламентарните избори"; "…аферата с машините ще стане ясно някой ден - рано или късно". "Правителствата не падат от парламента, четворната коалиция са се вкопчили един в друг"; "Ако има нови избори - нов разпад".

По повод въпроса на силистренския кмет за мост при Силистра, Борисов потвърди нещо, което се знае, а именно - необходимостта от съгласие и мотивация, и от страна на Румъния, както и че в новата икономическа обстановка трябват 1,5-2 млрда, които да са заложени в бюджета. И още няколко разсъждения от срещата, как през м. юни е трябвало да има регулация за тока и тъй като не са се случили - щетите са непоправимо нанесени (инфлацията е 14-15%, в магазините - поскъпване според Синдикатите - 27-30%).

Намесена бе и една забравена тема, която била затворена преди време след лобистки влияния: България е №1 по наличие на шистов газ и темата пак ще се отвори с обяснение, че вече има нови технологии за добиването му и ако започнел разговора сега, ще има ефект след 5 г. Интересен маркер имаше и във връзка с ваксините с признанието на експремиера: "Три дози ваксини имам и ме е страх повече от хората без ваксина - нещо объркаха, нещо не казаха…".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right