Д-р Любомир Бойчев: Няма нищо по-ценно и по-свято от това да родиш дете - правете го навреме!

Д-р Любомир Бойчев: Няма нищо по-ценно и по-свято от това да родиш дете - правете го навреме!

Регион: Силистра Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 4998
Д-р Любомир Бойчев: Няма нищо по-ценно и по-свято от това да родиш дете - правете го навреме!

Д-р Любомир БОЙЧЕВ, Началник на АГ-отделение в МБАЛ-Тутракан: Няма нищо по-ценно и по-свято от това да родиш дете - правете го навреме!

В началото на всяка година обръщаме поглед с надежда към Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Тутракан. И тази година не прави изключение. Началникът на отделението д-р Любомир Бойчев бе любезен да сподели добрите новини.

- 2021 г. вече е в историята, д-р Бойчев. Каква беше историята на нашето Родилно отделение?

- Както винаги, историята на нашето отделение е свързана с много работа. Спецификата на трудността беше, че добавихме и тази пандемия, която за съжаление продължава. Но, така или иначе, дейността на отделението се увеличи, независимо от целия стрес, от всичките ограничения, които бяха наложени, от забраните за планови операции. При нас това по никакъв начин не намали обема на дейността ни, а даже бих казал, че тя се увеличи, защото все пак хората боледуват, раждат и имат необходимостта от това да получат грижа. И ние решихме, че с пълни сили ще продължим да го правим. Факт е, че към тази дата (бел.ред.: 31 декември) ние имаме родени 50 бебета повече от миналата година. Това е съвсем красноречиво.

Един бърз поглед върху това, което сме оперирали показва, че имаме над 1000 извършени операции. Това е доста сериозен атестат за това, което е вършено на хора, които са от всички краища на България.

- Родилното отделение на тутраканската болница повече от 10 години е предпочитано от майки от цялата държава и в него се раждат най-много бебета в Силистренска област. И не само... Когато изписват майките от Родилно отделение, какво Ви казват те?

- Те ни казват много неща, но ако трябва да бъда честен, за мен важното е какво ми казват техните погледи. Защото е важно да видиш и какво е неизказаното поведение, начинът, по който едно семейство си тръгва от нас, погледът, който ти подарява в повечето случаи, е достатъчен. Това е нашият начин на живот, нашата мисия, така че, за нас е важно да свършим нещата коректно. Ние дори не обичаме много показността. Не тя е целта, а идеята е да се помогне - целият ни екип е бил винаги обединен около това. Никой не е перфектен, но полагаме наистина сериозни усилия да дадем най-доброто и се надявам и 2022-ра година да бъде така.

- А има ли родени много близнаци?

- Да. Тази година има 17 двойки близнаци. Обяснимо е, че са по-голям процент при нас винаги, защото е свързано и с ин витро процедурите, които се правят в Медицинския център.

- Медицинският център "Св. Иван Рилски" в Тутракан е един от най-добрите в България…

- Бърз поглед на данните, които погледнах, показва, че и там даже сме увеличили дейността си, което в усло-вията пандемията е доста изненадващо, но и тук се работи сериозно. Доста бебета имаме, които са родени от ин витро процедури, доста жени отвсякъде потърсиха тази помощ и ние дадохме всичко от себе си, за да им помог-нем. Да - правим всичко възможно да се развиваме като екипи, като хора, като квалификация, като оборудване. Центърът инвестира много в оборудване. Миналата година закупихме най-новият в света ехограф за фетална морфология - с четириизмерна ехография, един от двата в страната ембриоскопи - за следене на ембриони на принципа на "time lapse", и още много неща, с които се опитваме с малко да подобряваме успеваемостта и на ди-агностиката, и на забременяванията, и на лечението. Така че, всички - от санитарките до ембриолозите, до лабо-раторните лекари, лаборантките, акушерките, и ние самите, като лекари, наистина дадохме всичко от себе си. Невинаги сме успявали, но, така или иначе, сме давали всичко от себе си, за да помогнем. Така че, хората, които ще ни потърсят може да бъдат убедени, че ще намерят съпричастност, емпатия и голямо желание да се даде най-доброто. На фона на всичко, което се случи през последните три години, а и онова, което има да се случи през 2022-ра година, да си пожелаем здраве, за да можем да правим това, което обичаме, за тези, които имат нужда от помощта ни.

Покрай всичко това, което работихме, и в контекста на асистираната репродукция може би самоналагащото се най-впечатляващо, което ме кара винаги да призовавам наистина искрено и от сърце младите жени - забременя-вайте навреме, правете го навреме. Няма нищо по-ценно, по-свято, от това да родиш дете, да запълниш семейст-вото. Нека да става навреме. Колкото по-късно става, толкова е по-трудно. Повярвайте ми, правете го! Нека всичко да е навреме. Има време за всичко друго - за професия, за печелене на пари, за кариера, за какво ли не. Това е непреходно, то остава.

------

Първото бебе за новата година в Родилното отделение на тутраканската болница роди Чийдем Ахмед от с. Листец на 2 януари в 12:10 ч., момиченце - 3,800 кг, 50 см. До редакционното приключване на броя (бел.ред.: 4 януари) бяха родени още 3 бебета.

Последното бебе за 2021 г. е родено със секцио на 29 декември в 10:35 ч., момиченце - 3,700 кг, 50 см. Щаст-ливата майка е Юзлем Низамова.

Любопитните статистически данни от отделението сочат още, че най-голямото бебе е родила Есра Нури от с. Суходол на 2 май м.г. в 07:20 ч. - момченце - 4,500 кг, 52 см, а най-мъничкото, също момченце - 1,300 кг и 36 см, е родено на 15 октомври в 02:15 ч. от майка Вяра Владимирова от гр. Велики Преслав.

През миналата година са осъществени 467 раждания с 484 бебета. Момченцата са 246, момиченцата - 238, а двойките близнаци - 17. И отново - в Тутракан се раждат най-много бебета в Силистренска област, защото тук работят най-добрите акушер-гинеколози - д-р Любомир Бойчев, д-р Богомил Бойчев, д-р Деян Малчев, д-р Павел Ангелов и д-р Лилия Бойчева! За сравнение - в МБАЛ-Силистра са родени 287 бебета, 3 двойки близнаци, а в МБАЛ-Дулово - 154 бебета.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right