Йордановден в Тутракан

Йордановден в Тутракан

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 867
Йордановден в Тутракан

Богоявление е онова събитие, което носи в себе си спасителен характер - явяването на Иисус Христос и кръщаването му от Йоан Кръстител в река Йордан.

В православния храм "Св. Николай" в Тутракан бяха отслужени Света Божествена литургия и Велик Богоявленски водосвет от отец Илия и отец Йордан. След църковната служба, литийното шествие с хоругвите се отправи към брега на Дунав, където бе изпълнен ритуала с хвърлянето на кръста в реката.

В него участваха 6-ма младежи, а кръста хвана именикът Йордан Георгиев от великотърновското село Драгижево. 29-годишният мъж участва за 10-та година в ритуала на различни места в страната и за 6-ти път хваща кръста.

"За първи път съм в Тутракан. Гледал съм клипове от празника и ми хареса как се извършва ритуала - влиза се на дълбоко в реката с лодки и кръстът се хвърля от кея. Затова дойдох тази година тук. Пропътувах 165 км до Тутракан, за да участвам в ритуала. И ето - хванах кръста" - сподели Йордан Георгиев.

На всички участници кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов връчи награди.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари