От РЗИ Силистра съобщават: НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА ОТ 5 ДО 11-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

От РЗИ Силистра съобщават: НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА ОТ 5 ДО 11-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 1079
От РЗИ Силистра съобщават: НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА ОТ 5 ДО 11-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

В България вече е налична педиатричната ваксина на Пфайзер , предназначена срещу ковид-19 само за деца от 5 до 11- годишна възраст. Ваксиналната схема е двудозова с минимален интервал от 21 дни между първа и втора доза и на този етап не е предвидена бустер доза за същата възрастова група. Ваксината се прилага след разреждане с 1,3 мл физиологичен разтвор. Единичната доза е 0,2 мл и се поставя мускулно - в делтоидния мускул на ръката, както при възрастните и децата, навършили 12 години.

В един флакон ваксина се съдържат 10 дози, което изисква да се сформира група от 10 деца за деня на поставянето, за да не се изхвърлят неизползвани дози. Не се събират излишъци от няколко флакона за формиране на доза. Ваксината не трябва да се смесва в една и съща спринцовка с други ваксини или лекарствени продукти.

Противопоказани са деца със свърхчувствителност към основното вещество или към някоя от компонентите на ваксината. Ваксината се прилага само след преглед от лекар или педиатър. Детето задължително се придружа поне от единия родител или настойник/попечител и се предоставят данни от акта за раждане (имена, ЕГН).

Ваксината се съхранява във фризер при температура от -90 до -60 градуса. В рамките на 10 седмици може да остане в хладилник на температура от +2 до +8 С, без да е нарушена целостта на флакона. Не се позволява повторно замразяване на минусова температура във фризер. В условията на стайна температура между 8 и 30 градуса ваксината запазва стабилност до 12 часа.

За ваксиниране срещу Ковид-19 на децата от 5 до 11 годишна възраст са достъпни 3 временни ваксинационни пункта в област Силистра:

* Гр. Силистра, ул. Петър Мутафчиев № 82 - в РЗИ-Силистра (ХЕИ) - след записване на телефон 0879 134 078, препоръчва се предварителен консултативен преглед от лекуващия педиатър за децата с хронични заболявания.

* Гр. Дулово, ул. Розова долина № 37 - в МБАЛ-Дулово -

след записване на телефон 0883 440 728, ваксините ще се прилагат след преглед на място от д-р Нигяр Табакова-педиатър.

* Гр. Тутракан, ул. Трансмариска № 101 - в МБАЛ-Тутракан

след записване на телефон 0896 105 489, ваксините ще се прилагат след преглед на място от д-р Айлин Сабри-педиатър.

Уважаеми родители, моля обърнете се на посочените телефони за записване на Вашето дете за ваксинация срещу Ковид-19 с педиатричната ваксина на Пфайзер!

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right