Създадена е организация за осигуряване на пожарна безопасност по време на празниците

Създадена е организация за осигуряване на пожарна безопасност по време на празниците

Регион: Силистра Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 695
Създадена е организация за осигуряване на пожарна безопасност по време на празниците

В Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Силистра е създадена организация за осигуряване на пожарната безопасност по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. В обектите, където сe очаква събиране на големи групи хора, са извършени проверки от служители на районните служби. Проконтролирани са условията за успешна евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации, пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожари. Обърнато е внимание на състоянието на системите за пожароизвестяване, пожарогасене и за управление на дим и топлина.

В проверените общо 37 обекта, между които както увеселителни заведения, така и православни храмове, са констатирани общо 7 нарушения, основно свързани с неизпълнено изискване за обозначаване на пожарогасителите. Издадени са предписания и са определени срокове, в които да се отстранят нередностите. С персонала на обектите са проведени инструктажи с оглед стриктното спазване на правилата за пожарна безопасност.

Същевременно в Оперативния център и диспечерските пунктове на противопожарните звена в областта са на разположение ситуационни схеми на заведенията и храмовете, а със служителите, осъществяващи пожарогасителна и спасителна дейност, е извършен преглед на плановете за пожарогасене на обектите.

Предстоящите празници крият рискове от възникване на пожари в домовете, предупреждават специалистите. Коледните украси със светещи лампички, свещички, бенгалски огън и др., както и пиротехническите изделия могат да бъдат опасни при неправилно ползване.

За да не се помрачи празничното настроение, експертите от пожарната препоръчват да се следват няколко лесни съвета за безопасност:

- горящите свещи трябва да са поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети;

- пазете горящите свещи далеч от децата и домашните любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар;

- коледните лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор;

- добре е да проверим изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползваме ежедневно, и да отделим специално внимание на безопасността в кухненското помещение;

- не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия;

- когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора;

- ако празнуваме извън дома или сме на обществено място e добре да обърнем внимание на пътищата за евакуация, изходите от обекта и разположението на пожарогасителите;

- в случай на задимяване и пожар на обществено място, не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най - близкия изход, да следваме и изпълняваме указанията на персонала на обекта и на пристигналите на място пожарникари и служители на реда, по възможност - да помогнем на децата, възрастните и на хората в неравностойно положение.

- при силно задимяване е добре да използваме мокър текстилен материал, с който да покрием носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение - близо до пода, тъй като въздухът там не е толкова замърсен.

- в случай, че станем свидетели на пожар, при първа възможност трябва да съобщим на телефон 112 - дежурният оператор може и ще ви зададе уточняващи въпроси, както и ще ви даде ценни указания.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари