14 общини получават над 3 млн. лв. за нови детски градини, сред тях и Кайнарджа

14 общини получават над 3 млн. лв. за нови детски градини, сред тях и Кайнарджа

Регион: Кайнарджа Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 1753
14 общини получават над 3 млн. лв. за нови детски градини, сред тях и Кайнарджа

© OFFnews

Над 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради ще бъдат разпределени в 14 общини в България, сред които е община Кайнарджа, реши на свое заседание Министерският съвет. Средствата са осигурени по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г. Освен в малката добруджанска обмщина, ще бъдат финансирани проектните предложения за детски градини на общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Община Троян ще получи пари за реконструкция на сградата на начално училище "Христо Ботев". В същото време средствата, предвидени за изграждане на две нови детски градини в благоевградските квартали "Еленово-I" и "Баларбаши", ще бъдат върнати в държавния бюджет. Причината е, че договорите с фирмите-изпълнители са били прекратени. Проектите обаче могат да се реализират и на по-късен етап. Програмата има за цел да се създадат здравословни и качествени условия за обучение в институциите от системата на предучилищното и училищното образование. С изграждането на нови детски ясли и градини ще се осигурят места за повече деца, които са останали извън класиранията. Ще се гарантира и въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните деца.

На свое заседание правителството отпусна и 47 741 лева за три общини - Силистра, Рудозем и Опака, които въвеждат задължително предучилищно образование за 400 деца, навършили четири години. От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на задължителното образование. До началото на учебната 2023-2024 година всички общини трябва да създадат условия за осъществяване на предучилищно образование за децата на четири години.

Министерският съвет одобри допълнителни 96 168 лева за финансиране на новите защитени детски градини и училища, получили такъв статут през настоящата учебна година.

Средствата се разпределят за три защитени училища, четири детски градини и четири части от детски градини (филиали), които се намират в 11 общини. Финансирането е за периода 15 септември - 31 декември т.г. В новите защитени институции се обучават 157 деца и 151 ученици от I до VII клас. С допълнителните средства се осигурява издръжка на образователния процес до края на 2021 г.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари