Трофейна сабя дариха софийски военнослужещи за музея в Тутракан

Трофейна сабя дариха софийски военнослужещи за музея в Тутракан

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 578
Трофейна сабя дариха софийски военнослужещи за музея в Тутракан

Сабя на румънски офицер, участник в битката за Тутракан през 1916 г., е трофеят, който дариха на Историческия музей в крайдунавския град двама военнослужещи - братята Илиян и Валери Савови.

Валери Савов, който работи в Министерството на отбраната, изпрати от София дарението. Сабята е румънска, парадна сабя Карол I. Острието е произведено от WERYERS BERG, KIRSCBAUM C-IL SOLINGEN - Германия, а сабята е асемблирана във Fabrica de Toledo през 1901 г.

Трофейното оръжие ще е част от бъдещата музейна експозиция, която ще бъде формирана в Мемориален комплекс "Военно гробище - 1916 г."

Музейните специалисти изказват своята най-сърдечна благодарност на братя Савови, които "на ползу роду" дариха част от историята на Тутракан и Добруджа.

image

Припомняме, че това не е първото дарение на Илиян и Валери Савови. В началото на м.октомври т.г. те подариха на музея две много скъпи реликви. Едната е швейцарски сребърен часовник, подарен на войник от 19-и пехотен шуменски полк, участвал в атаката на Тутраканската крепост. Часовникът е с паметен надпис отзад, че е подарен за отлична служба. Другата реликва е един щик за пушка "Мосинг", който е запазен в идеално състояние.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky