Отново скандал по дуловски, заради терени поискани от "Каолин"

Отново скандал по дуловски, заради терени поискани от "Каолин"

Регион: Дулово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1121
Отново скандал по дуловски, заради терени поискани от "Каолин"

След решението на общинарите ще пренасочим интереса си към другите ни проекти, казва изпълнителният директор на “Каолин” Волф Харлфингер.

В публикация в сайта на в. "24 часа", озаглавена "Съветници на Дулово спряха инвестиция за 80 млн. евро и нови 250 работни места" се казва, че с минимално мнозинство Общински съвет Дулово отхвърля на последното си заседание молбата на "Каолин" ЕАД за продажба на няколко терена, които са частна общинска собственост. Така (цитат от публикацията), "Отказвайки да продадат парцелите, съветниците на малката община в област Силистра спряха ключов проект на крупния германски инвеститор у нас "Кварцверке" (бел.-под снимка на Волф Харлфингер, който е изпълнителният директор на "Каолин", е написано изказаното от него, че "След решението на общинарите ще пренасочим интереса си към другите ни проекти"). Компанията от години планира изграждането на нов завод в Дулово за преработка на каолин и кварцов пясък.

"Каолин" планираше да инвестира в региона над 80 милиона евро за разработването на две находища на кварц-каолинова суровина, изграждането на железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, включително на газопровод до Дулово с дължина над 30 километра, както и построяването на самия преработвателен завод. Реализирането на инвестицията щеше да гарантира създаването на 250 работни места директно в предприятието и още няколко стотин в съпътстващи дейности. След построяването на завода се очакваше рязко съживяване на целия регион чрез привличане на допълнителни инвестиции в сферите на керамичната и стъкларската промишленост".

След публикацията в столичния сайт, намерила място и в други издания, до медиите бе изпратен материал от ДПС - Дулово, наречен "НЕКА И НИЕ ДА ПОПИТАМЕ : "ЗАЩО ТАКА, ГЕРБ?".

В него се казва: "Възможно беше и снощи да дадем отговор, но ние знаем, че утрото е по-мъдро от вечерта. Предпочитаме да отговаряме на трезва глава. Учили са ни да не влизаме в обяснителен режим, но тук се налага. Миналата седмица ни обвиниха, че си завираме главите в пясъка, а всъщност всеки знае, че царят е гол. Но все се намира един да каже истината, а тя е: сесиите на Общински съвет Дулово се излъчват онлайн, всеки ще види мотивите ни да гласуваме въздържали се (становището на Групата съветници от ДПС е в публикацията от по- рано).

Защото от ПП ГЕРБ за десет години очаквахме следните неща (и Ви молим - не се връщайте на период преди това, ако беше дете щеше да е почти пълнолетно). Вие от ГЕРБ сте тези, които увеличихте данъците в община Дулово, а ние имаме право да искаме от Вас за обществото, за всички нас, това, което е необходимо за общината ни.

Това, което ще изброим, го очаквахме по разработени и одобрени европейски проекти, защото с пари от постановления на Министерски съвет всеки го може!

А именно, очаквахме: 1. Мащабна реконструкция на градския парк; 2. Реконструкция на градския стадион; 3. Доизграждане на канализация и водопровод - за града и населени места; 4. Изграждане на дом за възрастни хора; 5. Доизграждане на ПСОВ; 6. Спортни площадки по европейски стандарт за населените места; 7. Ново улично осветление за цялата община

8. Ремонтирана болница (канализацията на болницата е в трагично състояние); 9. Основен ремонт и реконструкция на сграда на Младежки дом

10. Основен ремонт и реконструкция на сградата на общината; 11. Създаване на еко кът и място за отдих в местността "Аязмо" село Руйно; 12. Създаване на еко кът и място за отдих в местността "Жажда" край град Дулово; 13. Създаване на екопътека в село Върбино; 14. Изграждане на приют за бездомни кучета; 15. Реконструкции на централните части на населените места.

Липсват ни още: • Общ устройствен план; • Общински план за развитие на община Дулово (2021-2027); • Кадастрални карти на населените места; • Чист и приветлив вид на град Дулово, като особено внимание да се обърне на входовете към града".

Междувременно в профила на Невхис Мустафа - председател на ОбС Дулово, бе публикувано и становище на Групата съветници от ДПС. В него се заявява: "Уважаеми г-н кмете, колеги, гости, пред нас е представена докладна записка от кмета на община Дулово, която стана достояние на цялата общественост. От началото на мандата ни до настоящата дата сме разгледали 29 докладни на "Каолин" ЕАД. Видно и от решенията ни е, че ние не сме против тази инвестиция на територията на община Дулово. Всеки един от нас, като общински съветник е допринесъл процесът да не се бави и не сме възпрепятствали инвестиционния процес. даже напротив правим невъзможното.

Но с това предложение по тази докладна, колеги, уважаеми граждани, ние трябва да решим да продадем на "Каолин" ЕАД 236 дка общинска земя, като имоти с номера 81966.42.22, 81966.45.124 и 81966.45.125 по НТП се водят изоставена орна земя, а в действителност те са така наречените "пояси" по главния път за село Раздел с дължина близо 1,65 км или общо 3,2 км пояси от двете страни на пътя.

Уважаеми колеги и граждани на община Дулово, ние само преди месец гласувахме безвъзмезно право на прокарване на газопровода, подчертаваме безвъзмездно. Преди няколко месеца продадохме училищна земя от землището на село Черник.

Уважаемо общество на община Дулово, на нас ни трябват гаранции, че тази инвестиция ще е реален факт. Има сериозни бизнесмени на територията на община Дулово, които творят и създават чудеса - преобразиха общината ни. Те строят и инвестират на територията на община Дулово без никакви общински гаранции. Становището на нашата група е да се въздържим от гласуване. Искаме първо да видим влезли в сила строителни разрешения за завода. Пожелаваме си от община Дулово в "Каолин" ЕАД да работят не 6-7 човека, а минимум 200".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right