Силистренският театър твори в условия на пандемия

Силистренският театър твори в условия на пандемия

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 239
Силистренският театър твори в условия на пандемия

От 1 декември Драматично-куклен театър Силистра възстановява работния си и репертоарен режим с участието на публиката както деца, така и възрастни, съобщи Златина Станева - директор на театъра. Началото е още тази събота и неделя от 11 ч. със спектакли за най-малките зрители. За възрастните се изисква т.нар. зелен сертификат, но не е и за деца, и подрастващи до 18 г. Отсега се планира на 18 и 19 декември - среща с Дядо Коледа с ритуал за поднасяне от негова страна и от името на близки и роднини на празнични подаръци - по заявка и с участието на адресатите. Подаръци ще има "за всички от сърце" както за послушните, така и за другите, поведението на които е "не съвсем". В раздел "Драма" в афиша за месеца са три от най-интересните пиеси с комедийно съдържание: "Свекърва", "Вестникар ли?" и "Бай Ганьо". Междувременно куклениците ще играят по покана на детски заведения и в салони в различни населени места.

ДКТ Силистра подготвя няколко нови "заглавия" в репертоара си

В започналия с много трудности театрален сезон на ДКТ Силистра, включително и с един месец принудителен отпуск, предвид пандемичните условия, предстои работа на трупата и на техническия екип по поставяне на няколко нови постановки. От 3 декември в репетиционен процес влиза отдавна планираната пиеса "Чудо" на Иван Радоев - една от 13-те драматични творби на поета и журналист, както още и по професия редактор (на негово име се провежда Национален конкурс за българска драматургия, както се казва и театърът в Плевен).

Режисьорски прощъпулник в Силистра с тази пиеса ще направи софиянецът Димо Димов, а сценографията и костюмите са дело на Николай Нинов, който вече има опит в Силистра. В ролите са петима актьори - жена е само Мима Дапкова, която според избора на режисьора играе с колегите си Михаил Незалзов, Станислав Георгиев, Александър Павлов и Мирослав Петров. Един спектакъл (дълго отлаганият проект "Криворазбраната цивилизация"), представян като "пъстра музикална палитра - любопитна, приемлива и атрактивна за тиийнейджъри" в стил "комедия дел арте", предстои да бъде реализиран от режисьора Ивомир Игнатов от Театър "Хенд" - Пловдив, познат като клоунът Кени.

Румънски е другият проект на ДКТ Силистра, предвиден за м. април - става дума за "Търси се стар клоун" на режисьора Християн Джордж и неговия екип от град Галац, Румъния. Спектакълът е предвиден с куклени елементи, което го прави мобилен за различни възрасти, както и подходящ за международен показ. В раздел "Кукли" в репертоара на театъра също ще влязат нови пиеси: една за дракон, поставена от Янко Митев от Хасково, а други две са по приказки - руската за Василиса Прекрасна, и българската "Болен зрав носи", съответно творческо дело на Милена Мавродинова и на Тодор Вълев от София.

Юбилейни прояви на ДКТ Силистра в периода януари - юни 2022 г.

През 2022 г. театралната дейност в Силистра навършва 150 години от своето начало, сложено от Сава Доброплодни, както се казваше театърът в Силистра до поредното му закриване през 2010 г. (за съжаление, името на възрожденеца бе пропуснато в министерско постановление за възстановяване през 2014 г. на Драматично-куклен театър Силистра). В съзвучие с възможностите за провеждане на събития в условия на пандемия и съответно заповеди с ограничителни мерки (настоящата на МЗ е валидна засега до 31 март следващата година), планирането е условно.

В намеренията влизат различни прояви, включително посветени на още две годишнини: 80 години професионален театър в Силистра и 40 години - професионален куклен театър в града. Годишнина има и уникалният за времето си Куклен фестивал "Ян Бибиян", който силистренските театрали искат да възстановят, защото е сред запомнените емблеми на кукленото майсторство у нас и в Европа, макар и с издания във вече сравнително далечното минало.

Приема се, че предвидените нови постановки да бъдат подготвени и представени в чест на юбилейните годишнини, а деловите събития за тях ще бъдат проведени в оперативен порядък според моментните възможности за тяхното осъществяване. В предварителен план намеренията бяха за изложби, включително с Държавен архив Силистра, както и други, съобразени с вкуса на публиката, която винаги е заредена с очакване на приятни изненади.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right