Добруджанец родом с нов изследователски сборник

Добруджанец родом с нов изследователски сборник

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 348
Добруджанец родом с нов изследователски сборник

Съюзът на учените в България (секция "История") и структурата му във Варна отправиха покана до Областна администрация Силистра за участие в две родолюбиви прояви в град Варна, част от които е добруджанецът родом Валентин Събков (и приятели)- неговата фамилия произхожда от град Алфатар. В първото от събитията, което е на 2 декември от 17 ч. в пресклуба на БТА в черноморската ни столица, историкът изследовател ще представи втората част на сборника си "Без борба няма свобода", а за книгата ще говори проф. Нина Дюлгерова, която е от Съюза на учените и е експерт по международни отношения. Първият сборник на автора бе представен миналата есен в град Силистра, тогава в партньорство на Областна администрация и Регионална библиотека "Партений Павлович". Както и със спомеществователството на бизнесмена и политик Тодор Тодоров.

Голяма част от него бе посветен на ВДРО и на нейни дейци от Силистренско, сред които и алфатарцът Стефан Боздуганов - деен участник в борбата за освобождението на Добруджа, и на борбите й с ДРО, но има и статии на други теми по разработки в архиви в България, Румъния, Русия - вкл. ГРУ, и Украйна. Новите си разработки авторът е представил във втората част на своята книга, навлизайки и в други теми, които нашето съвремие иска да бъдат осветлени както за историците, така и за широката публика.

Ден след представянето на сборника си отново в клуба на Агенцията Събков ще участва в Кръгла маса на тема "75 г. от мирната конференция в париж - исторически уроци и съвременни измерения". В материала си той представя исканията на Румъния по отношение на Добруджа в миналото, както и поглед върху дейността на съветската дипломация по онова време по повод доклад до Вячеслав Молотов - политик и дипломат от първите десетилетия от ерата на СССР.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right