Един различен Никулден ще бъде тазгодишният празник на рибарите в Тутракан

Един различен Никулден ще бъде тазгодишният празник на рибарите в Тутракан

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 468
Един различен Никулден ще бъде тазгодишният празник на рибарите в Тутракан

Един различен Никулден ще бъде тазгодишният празник на рибарите в Тутракан. Естествено, причината е противоепидемичната обстановка в страната. Православната църква "Св.Николай" в града тогава ще отбележи с литургия своя храмов празник, но няма да има продължение - литийно шествие до брега на р. Дунав, където се отслужваше водосвет за здраве на тутраканските рибари и се избираше ватаф или цар на рибарите.

Историята сочи, че Тутракан е старо рибарско селище, което в началото на миналия век е имало около 5000 рибари, а рибарският пристан е разполагал с над 1000 лодки.

Да не си помислите, че няма да се случи нищо празнично на този важен ден. Куп интересни събития ви очакват! Община Тутракан е организатор заедно с Общинския център за извънучилищни дейности на един "Споделен Никулден в Тутракан", в чието съдържание са включени две важни прояви. Първата - кулинарен конкурс за приготвяне на шаран по различни рецепти характерни за региона и за най-атрактивно приготвено рибно ястие. Началото е от 12:00 ч. на 6 декември, а в петък - 3 декември, в Община Тутракан ще раздават шарани на всички, които имат желание да се включат в този кулинарен конкурс.

Втората е самостоятелната изложба "Символът на рибата" на проф. Пламен Легкоступ от Великотърновския университет, която ще бъде открита в 14:30 ч. в залата на Художествената галерия (Обреден дом).

Другото изключително любопитно събитие, посветено на Никулден, е първото по рода си кулинарно шоу "Рибен сблъсък" в Тутракан, запис, от което ще можете да гледате на 6 декември от 13:00 ч. в профила на Община Тутракан в социалната мрежа Фейсбук. "На живо" ще готвят отборите на читалищата в общината, отборът на медиите и още една изненада!

Калина ГРЪНЧАРОВА

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right