„Награда на публиката“ за добруджанката Калина Михайлова в категория „Личност“ в конкурса „Пазител на традицията“

„Награда на публиката“ за добруджанката Калина Михайлова в категория „Личност“ в конкурса „Пазител на традицията“

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 505
„Награда на публиката“ за добруджанката Калина Михайлова в категория „Личност“ в конкурса „Пазител на традицията“

Педагожката и фолклористка Калина Михайлова от село Шуменци, община Тутракан, бе удостоена с "Награда на публиката" след гласуване във Фейсбук в категория "Личност" на конкурса "Пазител на традицията". Михайлова получи подкрепа от свои фенове и от хора, оценяващи по достойнство събраната от нея богата колекция от стари народни носии от различни етнографски области на България, както и българи преселници през 1940 г. от Северна Добруджа. През последните няколко години с тях тя организира и сама участва във фолклорни ревюта, по време на които детайлно обяснява историята и характеристиката на всеки костюм.

По подобен начин полезна информация и естетическо задоволство са получили хиляди българи и чужденци след прояви в Тутракан, Русе, Силистра, Балчик, Брюксел и др. градове и села. Семейният музей на бита е своеобразно продължение на предишната дейност на Калина Михайлова - като кметица на селото в мандат 2015-2019 тя посвети една година от своето кметуване на българското председателство на Европейския съвет, обличайки се за всеки празник в народна носия. Отделно под нейна егида като презвитера - съпругът й Михаил е свещеник в Русенска епархия, преминават и редица патриотични и фолклорни празници, обединяващи селото, включително и читалищната дейност.

Общо 7 са категориите в конкурса "Пазител на традицията", организиран от едноименна фондация от 2009 г. в подкрепа на съхраняването на българския бит, култура и обичаи, като някои от тях са 2-3 раздела - единствено изборът на личност е без дубликати в някакво друго направление. Наградите са стимул за творци и организации от различни области на изкуството, занаятите, традиционната българска кулинария и пр. дейности. Котел и Несебър са обявени тази година за пазители на традицията в категорията за селища.

В деня на известяване на новината г-жа Михайлова бе поздравена със специален поздравителен адрес от областния управител на област Силистра Ели Тодорова. Миналата есен с участието на Михайлова премина организираната от Областна администрация Силистра първа по рода си паметна среща "Изпълненият дълг към една премълчана истина", посветена на творци от Крайдунавска Добруджа, писали по темата за Крайовския мирен договор от 1940 г.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right