Д-р Димитър Стефанов: Фирмите отказват да сключат договор за снегопочистване, държавата може да помогне

Д-р Димитър Стефанов: Фирмите отказват да сключат договор за снегопочистване, държавата може да помогне

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 475
Д-р Димитър Стефанов: Фирмите отказват да сключат договор за снегопочистване, държавата може да помогне

На прага на зимата сме. Каква е подготовката на Община Тутракан да я посрещне - има ли вече сключени договори с фирми за снегопочистване в града и населените места в общината, а също и актуална информация за хода на реализацията на новия проект за реновиране на градския парк "Христо Ботев" и ул. "Гео Милев", както и работата по дейности финансирани със средства по Постановления на Министерския съвет, научаваме от кмета д-р Димитър Стефанов:

- Това, което мога да кажа, е, че трудно бихме се справили при един обилен снеговалеж, особено в града, понеже фирмите, кооперациите, земеделските производители отказват да сключат договор с Общината. Иначе по селата навсякъде имаме сключени договори за снегопочистване. Имаме сключен договор за опесъчаване на улиците в гр. Тутракан. Разнесли сме пясък и сол на невралгичните места от общинската пътна мрежа, но нямаме фирми, с които да сключим договор за снегопочистване в самия гр. Тутракан.

- Какво ще предприемете в такъв случай?

- Най-вероятно при всеки един случай ще се издава заповед техниката на кооперациите и на земеделските производители да излиза да почиства улиците, защото имаме това право. Единствено откликна ЗК "Христо Ботев", но тя няма достатъчно техника, която да покрие целия град.

- А коя е причината фирмите, които имат такава техника, да отказват да сключат договор за снегопочистване?

- Първо, искам да кажа, че аз заставам зад тези фирми. И казвам защо. Защото, ако зимата е мека, както миналата година, тези фирми трябва задължително да поддържат техника в изправност, която да бъде заредена догоре с горива. Съответно - да държат на работа минимум двама работника, вместо да ги пуснат на Трудовата борса. За тях това са много големи разходи и те всъщност не могат да покрият разходите си по поддръжката на техниката за снегопочистването и разходите си за заплати и осигуровки на работниците, които трябва да останат на работа през този период. Това наистина е една от причините масово и кооперации, и земеделски производители, и фирми да отказват сключването на такива договори. Трябва да Ви кажа, че вече трета година нещата стават много трудно - с много уговорки, с много обещания, с много условности сключваме договорите за снегопочистване с кооперациите и с фирмите. Аз съм сигурен, че ако това продължава така, и държавата не вземе някакви адекватни мерки, ще дойде момент, в който селата и градовете ни ще бъдат затрупани със сняг и няма да има кой да разрива пътищата. Мисля, че има вариант, в който държавата може да помогне на общините именно за снегопочистването и опесъчаването през зимния период... Защото ако се дава на всяка фирма, която сключи договор за снегопочистване, една адекватна сума за заплати на един или двама машинисти и за определената техника, която да бъде в постоянна готовност за снегопочистване, няма да има земеделски кооперации и фирми, които да ни откажат. Но при текущото положение те наистина губят доста. Пак казвам: не ги обвинявам - прави са. Особено в тези финансово тежки времена всеки си прави сметката и именно заради това отказват.

- Одобрен е проектът за парк "Христо Ботев". Какво представлява той?

- Този проект е одобрен на идейна фаза. В момента готвим работната му фаза. Това ще бъде абсолютно пълно реновиране на парк "Христо Ботев" - с нови алеи, с нови детски площадки, с нова сцена, с шадраван, с нови пейки, кошчета. Включително и санитарните възли, които са там, ще бъдат ремонтирани и пуснати в експлоатация.

- А улица "Гео Милев", която е покрай парка?

- Относно улица "Гео Милев", в момента сме подали проект и се надяваме да бъде одобрен. Това, което сме подали е за асфалтиране на самата улица с реновиране на тротоарните площи от страната на жилищните блокове. Надявам се, така, както вървят нещата, и със санирането на блоковете, които са по тази улица, наистина да се промени облика ѝ.

- От коя програма се финансират тези два проекта?

- Те са по Стратегията на Местната инициативна група "Тутракан - Сливо поле". По нашия график, до края на зимния период трябва да минат всички обществени поръчки и съответно - до март-април да имаме избрани фирми-изпълнители - и по осъществяването на надзора, и по реализирането на строително-монтажните работи. Живот и здраве, през април-май да започнат работите по реновирането на парка, за да може до есента той да бъде напълно готов. През това време, надявам се, ще бъде одобрен и проектът за ул. "Гео Милев", за да може двата проекта да тръгнат успоредно.

- Миналата седмица Община Тутракан получи средства по ПМС, за какво са предназначени те?

- Да, със свое решение правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 300 хиляди лева за ремонт на улици в селата Белица и Шуменци. Надявам се времето да позволи да бъде извършен този ремонт. Сега върви и ремонтът на прекия път до с. Цар Самуил, финансиран също със средства по ПМС.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right