Силистренски автор с публикация в сборник с изследвания за Котел и Старопланинския регион

Силистренски автор с публикация в сборник с изследвания за Котел и Старопланинския регион

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 398
Силистренски автор с публикация в сборник с изследвания за Котел и Старопланинския регион

В Силистра през м. ноември 2021 г. бе проведена двудневна Национална научна историческа конференция с участници от различни научни институти и исторически музеи от цялата страна - 15 учени от 8 научни звена, сред които БАН, Софийски и Великотърновски университети, както още от Варна, Стара Загора, Попово, Омуртаг и др. Историци и дейци на науката представиха разработки по темата "Между центъра и периферията - регионални връзки и стопански мрежи в българската история (XV-XX в.)".

Форумът е продължение на проведената преди две години в град Котел Национална научна конференция, посветена на историческото минало на града и старопланинския регион. Тя бе организирана от община Котел, СУ "Св. Климент Охридски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Център за стопанско-исторически изследвания и Регионален исторически музей Силистра. Научният форум бе първи от поредицата, посветени на акценти върху регионалната история и важното й място в националната. Докладите от него са издадени в едноименен сборник с изследвания, отпечатан през 2020 г. в Университетско издателство "Св. Климент Охридски" София. Докладите, представени в Силистра, също предстои да излязат в специален сборник.

В уводните думи към текстовете в сборника проф. дин Иван Русев от Икономически университет - Варна, представил се на форума с разработката "Котел и Старопланинският регион - за традициите и перспективите пред регионалните изследвания", казва: "Темата за Котел вълнува изследователи, краеведи, историци и етнолози повече от век и половина…с нея са свързани и други важни и значими теми в българската научна литература - за котленските възрожденци, все видни личности на епохата и на следосвобожденска България (сред тях е Г. С. Раковски - величина от европейски мащаб, човек който е общувал като равен с равен с влиятелни за времето си европейски лидери), за стопанските миграции през 19 в., за историята на Добруджа, за историята и културата на старопланинските селища".

Сред публикуваните автори е д-р Николай Тодоров - директор на Регионален исторически музей Силистра, с изследването му "Като се върнем от Добруджа, кесията ни пълна с пари" - котленското животновъдство в Добруджа през 40-те години на XIX в. (по данни от теметтуат дефтерите). Другите автори в сборника са от Софийския, Великотърновския и Шуменския университети, Тракийски университет - Стара Загора, Инспекторат за опазване на културното наследство при Министерство на културата, Историческите музеи в Котел, Омуртаг и Попово.

image

В програмата: научни изследвания и трудове по теми, като "Котел и Старопланинският регион - за традициите и перспективите пред регионалните изследвания", "Средновековната фортификация на Котленския Балкан", "Отново за задругата - семейната структура в Котел в средата на ХIХ в.", "Котленските спомоществователи през 1846", "Стипендиантите на княз Стефан Богориди от Котел. Опит за обща характеристика", както и темата представяща нови данни за строителството на църквата "Св. Троица" в Котел. Научни разработки са посветени на Архиерейско наместничество Котел в края на ХIХ в. и началото на ХХ в., и още - котленските възрожденци и техния отпечатък в историята на Хаджиоглу Пазарджик през Възраждането и други. Специално място е отредено и на Котленския килим.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right