Адвокат Трифон Станев: Правилата на играта са в основата на всяко цивилизовано общество

Адвокат Трифон Станев: Правилата на играта са в основата на всяко цивилизовано общество

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1615
Адвокат Трифон Станев: Правилата на играта са в основата на всяко цивилизовано общество

Трифон Станев и Тамер Хасан

От Силистра, Дулово, Колобър и Тервел са кандидатите за народни представители от 20-и МИР Силистра, представители на Политическа партия "Републиканци за България". Начело на листата отново е бизнесменът г-н Тамер Хасан, който вече има натрупани впечатления от проведените многобройни срещи с избиратели - този път в по-камерен състав, предвид противоепидемичните мерки. На превала на кампанията, от която остава по-малко от една седмица, г-н Хасан споделя своите тревоги и надежди преди вота на 14 ноември, кореспондиращи с написаното в програмата на партията още в първите й редове. А именно: за трудния избор, за необходимостта от междупартийни компромиси, за несигурността у хората, искащи да гласуват за едни кандидати, но притесняващи се от отношението към тях от страна на хора, които доскоро са били на власт.

"Установих в хода на кампанията, че политиката е сложно нещо, както и че хората в нашия край са силно манипулирани, поради което са объркани и трудно вярват, че нещата могат да се променят. Говорим с тях, убеждаваме ги в нашата правота, но казаното не достига до съзнанието им, за да се доверят и дадат гласа си за партии, които най-често не са от управлявалите през годините назад. Поддават се на обещания на местни тартори, в които няма реални възможности за нещо различно от досегашното. За пореден път видях с очите си колко народът е беден и отчаян, както и неразбиращ, че трябва да даде и на нас доверието си, за да се променят нещата. Затова на новите партии ни е трудно да пробием. Ние няма да сме капсулована партия. Има го все още страха, защото някои казват, че ще гласуват за нас, при положение, че остане "скрито, никой да не разбере", но се надяваме този път получим повече гласове".

image

Адвокат Трифон Станев, който е с богата практика в различни структури на юридическите среди, вкл. в Министeрство на правосъдието в по-далечното минало, е сред кандидатите на "Републиканци за България" в област Силистра. Той има дълбоки наблюдения в предизборната обстановка и особено по темата, свързана със специалността му, поради което има какво да сподели както пред избирателите, така и пред цялото общество. Според него, на база на впечатления в предизборни срещи, т.нар. абстрактно говорене е чуждо на политическата ни реалност, и всичко е сведено до конкретиката на незаконно придобит имот от управляващ или на купена обществена поръчка, без да сме наясно и да се интересуваме от предпоставки, позволяващи това да се случва. А абстрактното мислене съкращава пътя до вземане на полезното решение.

И по тази причина още: "В рамките на дебата "за" или "против" една политическа партия балансът между абстракта и конкретиката е много важен. Политиците обаче, за да си бъдат полезни, говорят на нивото на избирателя, за да бъдат избрани, бягайки от абстрактното, в което всъщност са понятията и посланията. В момента не виждам разлика между политическата агитация на една или друга партия - на един и същи принцип "Нашата платформа е това, ние обещаваме това…", и така се стигна до изравняване на резултатите на някои от тях.

В основата на всяко цивилизовано общество са правилата на играта - отнасящи се до всички, и отговарящи на известна доза справедливост. Защото те дават физиономия на съвременния човек, а не тяхното поругаване и неспазване или изобщо отсъствието им. В продължение на 40 години съм в юридическия "бранш" - началото ми е като младши съдия в Софийски окръжен съд, работил съм после в БАН и съм бил директор по законодателството в Министерство на правосъдието, където се запознах с практиката на чужди държави. Тогава осъзнах, че има страни, в които дълги години проверяват един евентуален проект на закон какво действие и последствие би имал, и тогава го приемат. У нас за всяко нещо се прави закон, който има значение точно на едно писано…пожелание - без ефективност и трайност. А най-малкото, което трябва да се прави година след приемането на един закон, е този, който го е приел, да го обсъди относно неговото приложение, за да прецени дали трябва да бъде изменен или да продължи за действа по предназначение в този си вид.

Сред примерите в това отношение е Законът за движение по пътищата - в него, ако има 200 члена, за 21 години са направени 180 изменения. Как се прилага такъв закон? Затова Народното събрание трябва да преосмисли своята работа относно писането на закони - зо този момент все на парче и набързо. Самият парламент има необходимост да си създаде правила, даващи му възможност да регулира отношенията между хората. Законът на практика той трябва да урежда бъдещето.

И тук идва ред да отворим приказка за т.нар. магистратура - съд и прокуратура, която, според мен, тотално трябва да изчезне от магистратурата, защото тя не представлява нищо друго, освен "адвокат на държавата" и не й е мястото да стои на равна нога с този - в случая става дума за съда, който решава въпроса. Редно е прокуратурата да бъде административен орган с настоящите правомощия. Трябва да отбележа, че аз съм писал частта "съдебна власт" в настоящата Конституция на Република България, която е по практиката на Народна Република България и направените впоследствие изменения са многократни и много несполучливи. По мое мнение, най-големият порок в това отношение е създаването на Закон за съдебната власт и за Висш съдебен съвет - предпоставка да се възпроизвеждат във всеки следващ мандат.

Така те не могат да работят срещу себе си, защото биха го правили срещу собствения си интерес. Върху съдебната дейност е необходим контрол от страна на Народното събрание - толкова явен, колкото върху министерската дейност. Капсулирането достигна до това, че Върховният касационен съд и Върховният административен съд са последна дума на Господа. Административният съд трябва да придобие вид на съд, контролиращ администрацията. Смятам прокуратурата да бъде изключена от наказателните дела като страна в наказателното производство в досъдебната му фаза.

За изминалото време какво виждам: падение на законодателството - самият законодател не го спазва - Народното събрание е под всякаква критика като работа и поведение, дори много често има неразбиране относно нормативни актове, които то издава. С моя опит мога да съм полезен на ПП "Републиканци за България" и на държавата във връзка с иницииране на полезни промени в съдебната власт и в една чувствителна тема, създаваща прекалено много проблеми в обществото - става дума за обществените поръчки. Налага ми се да работя в тази сфера и следя всички регламенти на ЕС и ми се струва, че сегашният закон по темата вреди на начина за изразходване на бюджетните средства с оглед на крайния резултат и на предпоставките за корумпиране при провеждане на търговете.

В този закон също има болезнено много промени, направени на парче, и междувременно забравени, но останали в него. Смятам обществената поръчка за вредно явление и трябва да бъде премахната, за да се премине към търговски отношения между държавата и онзи, който разходва бюджетните средства. Законът за държавния бюджет също трябва да бъде променен, защото финансовата основа е базата на една държава. Отделна тема са законите, свързани със земята, тъй като не бе съхранено полезното, направено в годините преди това. В името на справедливостта - с възстановяването на земите на собствениците бе променена физиономията на земеделието в България. Накратко: и в това отношение ми нужда от тотална законодателна преработка, за да може най-сетне то да стъпи на крака, включително да бъде спрян процесът на субсидиране на лица, които нямат нищо общо с него и по тази причина не са полезни за обществото.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right