Д-р Васил Славов: „Като цяло заболеваемостта е висока и става все по-висока, което и се очакваше...“

Д-р Васил Славов: „Като цяло заболеваемостта е висока и става все по-висока, което и се очакваше...“

Регион: Силистра Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 1813
Д-р Васил Славов: „Като цяло заболеваемостта е висока и става все по-висока, което и се очакваше...“

"На фона на общото състояние в страната, област Силистра няма съществени различия, като цяло заболеваемостта е висока и става все по висока, което и се очакваше, но за щастие при нас след последната реорганизация успяхме да осигурим допълнителни легла, които да поемат частично наплива, тъй като той е много по-голям от колкото са възможностите за болнично лечение", каза днес на пресконференция изпълнителният директор на МБАЛ Силистра д-р Васил Славов. За сега за средно и тежко болни леглата са 87, а за интензивни случаи 10. Това, според Славов е една трета от възможностите на болницата.

"Така по този параграф се нареждаме на едно от първите места по броя на свободните ковид легла, както и осигуряването на всички други дейности. Няма нито едно от другите отделения, които да са спрени заради ковид леглата. Всички останали отделения работят нормално. За сега в ковид отделенията са ангажирани двадесет и няколко сестри, а трябва да бъдат 40, а лекарите са около десетина", сподели д-р Васил Славов. Славов допълни, че интересът към професията на медицинска сестра е изключително слаб, дори и да завършат в Русе или Варна те предпочитат да заминат някъде в чужбина , макар, че специално болницата в Силистра със всякакви способи да привлече или задържи млади медицински сестри.

"Дори и завършили като медицински сестри решат да останат тук работят нещо съвсем различно, което е пълна трагедия. Задължително в крайна сметка трябва да се стартира този процес по възстановяване на здравеопазването. Искам нещо да обясня за да стане ясно, не е толкова важно леглата дали са 20 или сто важно е та бъдат използвани рационално, обикновено болните идва за помощ при нас в тежко състояние и по никакъв начин не можем да се вместим в ковид пътеката, която е три дни, не можем да пуснем човека, когато видимо той не е в добро състояние. В последните два месеца успяхме да оптимизираме именно това, баланса между приети и изписани, така че пациентите хем да бъдат максимално лекувани, хем да дадем възможност на повече хора да ползват услугите на болничното заведение", сподели в заключение д-р Славов.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right