Татяна Дончева подкрепи кандидатите на „Изправи се БГ! Ние идваме“ в 20-и МИР Силистра

Татяна Дончева подкрепи кандидатите на „Изправи се БГ! Ние идваме“ в 20-и МИР Силистра

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1349
Татяна Дончева подкрепи кандидатите на „Изправи се БГ! Ние идваме“ в 20-и МИР Силистра

Стартова заплата от 1 260 лева за сектор "Култура" от началото на 2022 година предлага Кристиян Калчев от ИБГНИ

Предложение за приравняване с учителската да стане стартовата заплата за хората, работещи в сферата на културата, е сред приоритетите на Кристиян Калчев, водач на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" в 20-и МИР Силистра. Професионалният път на Калчев е свързан с културата, заемайки един от високите постове в това направление - дългогодишен председател на Национален научен клуб ЮНЕСКО. Като един от най-активните самодейци още от ученическите и студентските му години, той е познат на културните и читалищни среди в родния си град Тутракан, а и в областта. Тази година е номиниран за "Будител на годината".

"На 1 ноември честитим деня на народните будители. В този ден аз поздравям моите приятели, работещи в читалища и театри, в училища, музеи и галерии. Недопустимо е хората, работещи в този сектор, да подписват трудови договори най-често срещу минимална работна заплата. Смятам, че е задължително възнагражденията на хората, занимаващи се с култура, да се увеличат на 1 260 лв като стартово възнаграждение", споделя Калчев.

И още той смята, че "Да си читалищен секретар или служител трябва да е призвание, а не партийна хранилка, в каквато превърнахме тези длъжности. Управляващите в последните години посегнаха и на най-свидното - българската култура, за да уредят със служби партийните си активисти. Призивът ми в тази насока е "Вън търговците от храма на българската култура!".

По неговите думи, "Културата трябва да се превърне приоритетен сектор и в икономиката чрез изграждане на туристически културни маршрути в област Силистра и страната. Цялата парламентарна група на Коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще се обедини, заставайки зад тази кауза още в първите седмици на новия парламент и ще предложи тези намерения да станат факт още от новата бюджетна година".

Лидерът на ПП "Движение 21" Татяна Дончева бе гост на представянето пред журналисти на листата на Коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме" за 20-и МИР Силистра. Нейният водач Кристиян Калчев е общински съветник в Тутракан, председател е на ННЕК ЮНЕСКО в София и от 2015 г. членува на ръководството на партията. Той представи колегите си - кандидати за народни представители, сред които хора със самостоятелен бизнес от Силистра и Тутракан, както и политолог, родом от Дулово.

В пресконференцията се включи и историкът Георги Атанасов, доктор на историческите науки, областен координатор на Инициативен комитет в подкрепа на кандидат-президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова, зад която Коалиция ИБГНИ стои заедно с други 3 партии и коалиции. Пред медиите Калчев разказа основното от 31 национални и 7 регионални приоритети, свързани с развитието на различни сфери в страната и конкретно в област Силистра.

image

Г-жа Дончева, която е дългогодишен юрист и парламентарист, сподели своето разбиране по няколко въпроса: проблемите с коронавируса; цените на ток, газ и парно; възможностите пред партиите за бъдещото управление на страната и др. Във връзка с пандемията: при достатъчно тревожна обстановка, каквато е настоящата - висок процент на зараза и голям брой починали, са наложителни бързи мерки, дори и да има хора, намиращи ги за изненадващи и трудно смилаеми.

Тя заяви, че не може да се чака всички да се убедят в необходимостта от масово ваксиниране, поради което се налага да се поемат политически рискове с цел драстично увеличение на целия процеса. Още повече, че на това мнение е значително по-голямата част от медицинската общност у нас, макар и да е разединена по въпроса. Сподели и виждането, че т.нар. зелен сертификат е само косвено средство за подобряване на обстановката, както и че протестиращите от средите на бизнеса нямат полза от евентуално пълно затваряне на държавата.

По отношение на енергийния проблем: той е създаден от световната икономическа конюнктура, в резултат на която Китай изкупува енергийни мощности, а ЕК спря традиционни производства в най-големите икономики в ЕС. Ефектът у нас е усложняване на обстановката след погрешни решения - спиране на мощности по време на управлението на ГЕРБ. Наложително е в кратки срокове правителството да компенсира икономическите субекти след споразумение с главните работодатели, а после и битовите потребители в рамките на отоплителния сезон.

Трябва да се намери и решение на стратегическите въпроси в тази сфера: в момента има добра за България конюнктура по отношение на ядрената енергия, което дава възможност за споразумение за АЕЦ "Козлодуй" - 7 и 8 енергоблок, както и да апочнат преговори с инвеститори за АЕЦ "Белене". Друга мярка е спирането на износа на ток и търсене на начини за отлагане спирането на ТЕЦ "Мариците", следвайки опита на страни като Полша и Унгария по решаване на подобни проблеми. От преодоляване на спекулата има нужда във връзка с енергийната борса, като за това трябва промяна ва уредбата на нейната независимост. Това е работа на парламента, но по темата е наложително да се действа в предварителен план.

Според Дончева, абсолютно коректно е решението на Конституционния съд по казуса "Кирил Петков и канадското му гражданство", както и противоконституционното действие по неговото назначаване. Друг бил въпросът с издадените министерски актове - заповеди, назначения и др., но като юрист смятала, че те не са недействителни.

image

Разяснение бе дадено и по темата за несполучливите опити да се формира правителство в предишните два парламента - причината била, че с това са се занимавали хора, които не знаят как става. За да има и след 14 ноември правителство, трябвало да се работи от сега със съвместните усилия на ПП "Продължаваме промяната", Коалиция "ИБГНИ", Коалиция "ДБ-обединение" и БСП (може би), при наличие на мнозинство над 121 души в НС и на реално съгласие между въпросните политически формации. Друг момент относно правителството било назначаването за министри на хора, притежаващи професионален капацитет.

Управленският модел на ГЕРБ било задължително да бъде подменен, но не било възможно неговото бързо изчегъртване, преди всичко като манталитет, начин на работа, ползване на схеми и т.н. Във връзка с Дилян Пеевски - обратното му връщане в средите на ДПС и в листите за парламента било демонстративно и щяло да даде обратен резултат.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky