Орхан Мутлу: „Ако длъжниците са коректни ще им бъде по-лесно“

Орхан Мутлу: „Ако длъжниците са коректни ще им бъде по-лесно“

Регион: Тутракан Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 1695
Орхан Мутлу: „Ако длъжниците са коректни ще им бъде по-лесно“

Според Орхан Мутлу, съдия изпълнител в Районния съд в Тутракан, характера на изпълнителните дела е преди всичко вземанията, издръжките, а като най-малка част са делата, свързани с частните кредитори. Преобладават и държавните дела, в това число и неплатени държавни такси по съответните граждански и наказателни дела. Според Мутлу пандемичната обстановка е довела до разделяне на изпълнителното производство условно на две части доброволно и принудително.

"При доброволното даваме възможност в двуседмичен срок доброволно да си изпълнят задълженията да ги погасят, след което започва процесът за принудителното изпълнение. Пандемичната обстановка пречи на това, че не ни позволява да ходим по адреси и разпореждането със собственост на длъжниците. Така не можем на практика да изпълним процедурите по принудителното изпълнение. Мутлу дава разяснение и относно понятията и длъжностите на държавен и частен съдебен изпълнител.

"Частният съдебен изпълнител е към окръжните съдилища. Ако длъжниците доброволно си изпълнят задълженията ние по закон можем да им приспаднем пропорционалните такси, които са по тарифата. Ако са лоялно и си платят доброволно задълженията общите разноски по делата ще са по малки за тях" споделя Мутлу. Мутлу в края на разговора посъветва гражданите да направят така, че да са по-далече от съдебните инстанции.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари