Страхът от ваксинация сред силистренци е по-голям от боледуване

Страхът от ваксинация сред силистренци е по-голям от боледуване

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 1902
Страхът от ваксинация сред силистренци е по-голям от боледуване

© Незабравка Кирова

На снимката: д-р Теодора Начева

Имаме повишен интерес към ваксиниране срещу Covid-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Силистра. В същото време само 24 стотни делят Силистра от влизането в тъмночервената зона на заболеваемост от коронавирус.

От началото на ваксинационния процес до момента едва 32 149 души са се решили, като половината от тях са със завършен имунизационен курс. Това прави едва 18,7 % . Повишената активност се очаква да е временно явление. Поне докато не стане ясно как ще действат разписаните от МЗ мерки и изисквания за зеления сертификат и дали няма да има облекчения.

За три дни от обявяването на заповедта на министър Стойчо Кацаров над 700 души са посетили имунизационните кабинети в региона. Като малко повече от половината са избрали еднодозовата ваксина Янсен, която им осигурява заветния документ.

"Подобна временна активност имаше в летните месеци и отново причината беше не важността на ваксината, а мерките - тоест дали можеш да пътуваш зад граница", коментира за БНР д-р Теодора Начева, директор на РЗИ - Силистра.

image

"Много от хората казват, че повече се страхуват от ваксинация, а не от боледуване - аз това не го разбирам", посочи още д-р Начева.

Едва 30 от 50 лични лекари в Силистренска област са ангажирани с процеса на имунизация срещу Covid-19. 16 от тях неотдавна бяха отличени от РЗИ за работата си в този труден за всички момент. Освен тях пет екип действат на територията на региона - три в Силистра и по един в болниците в Дулово и Тутракан. Като единствено в Тутраканска община няма нито един семеен лекар, който да ваксинира желаещи от пациентската си листа.

Според д-р Светла Павлова, общопрактикуващ лекар в Силистра, една от причините, колегите й да не участват в този процес е трудната логистика и организация.

"И това е заради малкия брой поне досега желаещи да се ваксинират и като отворим една доза ваксина трябва да я използваме веднага...", посочи д-р Павлова.

Една от причините за т.нар. антиваксърско поведение, според нея, е недоверието на хората към управляващите и политическия свят и разписваните от тях закони и наредби.

Заради личната си убеденост на два фронта е д-р Енчо Василев. Той е директор е на Центъра за спешна медицинска помощ и в т.нар. си свободно време се включва в екипа за имунизации на РЗИ.

По негови наблюдения онези, които се доверяват на медицината и се ваксинират са убедени и са се информирали достатъчно.

"Останалите вярват прекалено много на непроверена информация и на конспиративни теории. За мен е също недопустимо лекари да не дават тази информация и да не са твърде много ангажирани с процеса на ваксиниране", посочи д-р Василев. По думите му пациентите отново не бързат да постъпват в болница и при тази вълна.

"Докато губим време да се тревожим за бъдещето, губим шансовете си за настоящето", смята още д-р Светла Павлова след вече втора година борба с Covid-19.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky