Всички дейности на закрито само със зелен сертификат от 21 октомври

Всички дейности на закрито само със зелен сертификат от 21 октомври

Регион: България Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 4987
Всички дейности на закрито само със зелен сертификат от 21 октомври

Зеленият сертификат става задължителен вход за всички дейности на закрито от четвъртък, 21 октомври. Това са новите противоепидемични мерки, които здравният министър Стойчо Кацаров ще наложи със своя заповед.

Зеленият сертификат ще е задължителен за вход в: заведения за хранене и развлечения, хотели, кина, театри, циркови представления, концерти, галерии, магазини над 300 кв. м., фитнеси, спортни зали, плувни басейни и др. Това означава, че на входовете на тези обекти ще има пропускателен режим със сертификат, който да удостоверява ваксинация, преболедуване или скорошен отрицателен тест: до 72 часа за PCR и до 48 часа за антигенен. Децата до 12 години не трябва да представят сертификати. Обекти, които не изпълнят изискването за пропуск със зелен сертификат, трябва да затворят.

Новите мерки целят да намалят броя на заболелите от Covid-19 и натиска върху болниците. Ако тези мерки не дадат желания резултат, последната възможност остава пълен локдаун, обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Но не пожела да посочи конкретен праг, при който това ще се случи. Новите мерки ще действат най-малко 2 седмици.

Те предвиждат още изискване за задължителен зелен сертификат за работещите в здравните заведения и старческите домове в страната. Работещите в тях трябва да са ваксинирани или да се тестват редовно.

На този етап не се предвижда въвеждане на зелен сертификат за преподавателите в училищата. В училищата присъственото обучение ще се преустановява в общините с 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено и 50% онлайн занимания. Когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 се преустановяват присъствените занятия на 50% в паралелките, ако отсъстват над 20% от учениците в училище чилище или ако са поставени под карантина над 30 на сто от паралелките.

Според новите мерки София е една от областите, в която училищата много скоро може да преминат към обучение изцяло в електронна среда. "Училищата ще бъдат разглеждани не по области, а по общини. Целта ни е максимален брой училища да останат отворени за присъствено обучение", каза Кацаров. Решението за преминаване към обучение в електронна среда ще се взима от образователния министър.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал в училищата, трябва да носят защитни маски.

Детските градини ще работят при спазване на предписанията в условията на извънредна епидемична обстановка.

В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на зелен сертификат. Преценката дали обучението да е присъствено или онлайн е на всеки университет

Сертификатът няма да се изисква за обществения транспорт и администрацията.

Организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти ще могат да се провеждат само ако всички участници са със зелени сертификати.

Преустановяват се свижданията в болници и специализирани институции за социални услуги.

Пазари, тържища, изложения на открито трябва да спазват изискването за не повече от 1 човек на 8 квадратни метра и дистанция от 1,5 метра.

Преустановяват се колективните спортове на закрито с изключения на тренировки и състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации. Не се допуска публика при спортни събития на закрито, а на открито - се допуска със зелен сертификат.

Кацаров съобщи, че преобладаващото мнение на експертите е било за въвеждането на пропускателен режим със зелени сертификати, но е имало и такива, които са били са затваряне на обекти. Все пак е надделяло мнението за пропуск със зелен сертификат.

Ако ситуацията не може да се овладее с тези мерки, последната възможност остава пълен локдаун, обяви Кацаров. Но не пожела да посочи конкретен праг, при който това ще се случи.

Новото затягане на мерките бе обявено след като във вторник бяха регистрирани нови близо 5000 заразени с коронавирус и над 200 починали.

Вече 10 области на страната попадат в тъмночервената зона със заболеваемост над 500 на 100 000 души: Варна, Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, Сливен, София-град, София-област и Стара Загора. 16 области са все още в червената зона, но няма са на прага да преминат в тъмно-червената като Добрич, Ямбол, Благоевград.

30% от капацитета на столичните болници ще е за Covid-19

На този фон болниците разширяват капацитета си, за да могат да приемат още болни с коронавирус. Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев съобщи след среща с болнични директори, че 30% от капацитета на столичните лечебни заведения ще бъде заделен за пациенти с коронавирус.

"Увеличение на леглата в болниците ще има както за леки случаи, така и за интензивни. Предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал. Надявам се това да последната заповед, с която увеличаваме леглата на територията на София, въпреки че цифрите са стряскащи", коментира Пенчев.

Той допълни, че за момента не се предвижда спиране на плановия пример, като това ще е решение на всеки директор на лечебно заведение.

Относно лутането на линейки с пациенти между различни болници в търсене на места Пенчев обясти, че в столицата е въведена електронна платформа, която с се обновяваше на всеки 3 ч. за броя легла, които са свободни в лечебните заведения.

"Реши се при всеки един прием на пациент, независимо дали е лека форма или е за интензивно лечение, в системата да се нанася неговият прием, за да не се натоварват линейките, за да могат да са наясно своевременно къде да отидат", посочи той.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky