Държавен архив Силистра връчи благодарствени грамоти на дарители

Държавен архив Силистра връчи благодарствени грамоти на дарители

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 525
Държавен архив Силистра връчи благодарствени грамоти на дарители

На 11 октомври, два дни след Националния ден на архивите в България, във фоайето на Държавен архив - Силистра бе открита изложба, наречена "Дарени документи - съхранена национална памет". Тя е посветена на 70-ата годишнина от създаването на държавните архиви в България. В тържеството заедно с представител на Регионален исторически музей Силистра, съмишленици и журналисти, от името на държавната власт участва Минчо Йорданов - заместник на областния управител. В лицето на Драгомира Балева-Тодорова - директор на силистренския архив, той поздрави нейния млад екип със специален за празника адрес от областния управител Ели Тодорова.

В поздрава се казва: "Поздравявам Ви със 70-ата година от създаването на Държавна агенция "Архиви", структура на която има и в област Силистра, съхраняваща паметта на институциите и на личностите на Крайдунавска Добруджа. Продължавайте все така отговорно, последователно и с чувство за изпълнена историческа мисия да събирате материалите, които трябва да останат за поколенията. Всяка държава има необходимост от специалисти, които да бъдат в основата на събирането и обработването на важни за обществото ни документи".

image

С представянето на изложба се отдава признателност и благодарност към дарители на документи от последните няколко години, спомогнали със своите жестове за съхраняването на историческата ни памет. Така с "Благодарствена грамота" бяха отличени журналистът и активист на културните дейци Марин Минев, предоставил документи за събития и личности от Силистренска област; ветеранът на просветното дело Николай Манолов (дългогодишен учител по химия), дарил документи, свързани с дейността му като преподавател в Политехническа гимназия "Климент Охридски" - Силистра, както и в нейните предшественички; Костадина Кунчева - снимки на българи от град Тулча - някога център на българщината в Северна Добруджа, както и лични документи; журналистът Йордан Георгиев - за предоставени безвъзмездно юбилейни пощенски пликове от 1957 до 2017 г.; Огнян Живков - дългогодишен служител на същия архивен отдел - снимки, отразяващи живота на турската общност в Силистра в средата на 30-те години на ХХ век; авторката на краеведски книги Милка Трендафилова за дарени документи, свързани с научната дейност на покойната университетска преподавателка д-р Станка Георгиева; актрисата Нели Тодорова (посмъртно) - документи, свързани с професионалния й път в театралната дейност в Силистра за периода 1970 -2009 г.

По повод 70 години от създаването на държавните архиви с грамота на Държавна агенция "Архиви" за принос в развитието на архивите беше удостоена Юлия Кюшелиева - дългогодишен ръководител на Държавен архив - Силистра, която участва на национално тържество в София.

Пред присъствището директорката на силистренския архив заяви: "Нa 10 oктoмвpи 2021 г. ce нaвъpшиха 70 гoдини oт създаването на Българските държавни архиви. Оcнoвaвaнeтo нa дъpжaвни apхиви в Бългapия e cвъpзaнo c издaвaнeтo нa Укaз №515 нa Пpeзидиyмa нa Нapoднoтo cъбpaниe oт 10 oктoмвpи 1951 г. зa cъздaвaнe нa Дъpжaвния apхивeн фoнд (ДАФ) нa Нapoднa Рeпyбликa Бългapия.

След Указа от 1951 г. в големите административни центрове в страната се създават първите държавни архиви за надзор над процесите по обработка, съхранение и използване на документи, създадени от структури на държавната, обществената и стопанската дейности.

Архивът в Силистра е създаден през 1963 г. и в резултат на административно-териториалната реформа от 1959 г. е отдел на Окръжен народен съвет - Силистра. Първите му стъпки са свързани с въвеждане на единство в организацията, методологията и методиката на работа с документи.

Приет е документалният фонд от профила на архива, който до този момент се е съхранявал в Държавен архив - Русе. През 2021 г. ДА-Силистра организира 6 дигитални изложби от цикъла "Архивът на 10/20/30/40/50/60 години", в които е представена дейността и развитието на архива от 1963 г. до днес.

От Държавен архив Силистра напомнят: "За втора поредна година празникът на българските архиви се отбелязва в епидемична обстановка. По тази причина дейностите, свързани с отбелязването му, са силно ограничени, но повече от всякога ценим личния контакт и значимостта на хората, които ни помагат да популяризираме и обогатяваме националното ни архивно богатство".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right