В Краново откриват екопътека в скален лабиринт на Сухоречието

В Краново откриват екопътека в скален лабиринт на Сухоречието

Регион: Кайнарджа Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1270
В Краново откриват екопътека в скален лабиринт на Сухоречието

На 21 октомври 2021 г. в с. Краново, общ. Кайнарджа, обл. Силистра, предстои официалното откриване на екопътека "Крановски скален лабиринт", създадена по изпълнявания от варненската организация "Българска асоциация за селски и екологичен туризъм" (БАСЕТ), разбра ВЕРСИНАЖ от покана за участие до държавни и общински институции. Пътеката е подкрепена от община Кайнарджа, както и от представители на местния бизнес. Проектът на тема "Устройване на туристическа пътека "Крановска Суха река" е от конкурса "Туризъм по Дунав" на Фондация "Америка за България" (ФАБ).

Това е първата устроена екопътека в Добруджа, като трябва да отбележим, че преди повече от десетилетие и половина за посетители пак по проект бе пригодено светилището на Залмоксис при с. Стрелково, подбни има и на други места по Сухоречието от Силистра до Добрич - общо 65 км. Изработени като идея бяха и три маршрута, които ги включват в дестинациите си. Сегашната придобивка, представляваща 3-километров мар

шрут на две нива, е разположена на десния бряг на Суха река, е модел за усвояване на природното наследство за нуждите на екологичния туризъм.

"Осъществяването на тази идея е първа стъпка към изграждане на бъдещ ландшафтен парк, включващ и други туристически пътеки по поречеитео на Суха река в общините Добричка, Тервел и Крушари. Идеята на организаторите е той да прерастне и в трансграничен, бъларо-румънски ландшафтен парк "Суха Река - езеро Олтина", научаваме от публикация от април т.г. в сайта pronewsdobrich.bg.

В деня на откривнането в 14 ч. е ритуалът, а половин час по-късно е преминаване по трасето, след което е посещението на Туристическия посетителски център в Кайнарджа, намиращ се в парка край историческата "Кючукайнарджанска чешма" с дегустация на вино от изба "Кайнарджа". Благодарение на нея Кайнарджа е част от Международна мрежа на мира.

На срледващия ден от 9 до 12 ч. гостите ще разгледат културно-историческите забележителности на община Кайнарджа: тракийските светилища при селата Стрелково и Войново; Каменския манастир "Възнесение Господне" и етнографския комплекс "Чобан махала" в с. Каменци; както още Летище "Кайнарджа" с възможност за летене със самолет "Чесна".

На откриването и на импровизираните срещи ще бъдат обсъдени възможностите за ползотворно бъдещо сътрудничество при експлоатацията на екопътеката, както и потенциалът за създаване на местни туристически продукти, както и атракции в района.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right