Ще открият нова църква в село Межден на 9 октомври

Ще открият нова църква в село Межден на 9 октомври

Регион: Дулово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 400
Ще открият нова църква в село Межден на 9 октомври

© Станислав Димитров, Марин Дженков

През 2001 година в центъра на село Межден е поставен камък за строежа на нова църква. Мястото е било избрано още през миналия век, но политически и исторически събития променят желанието на хората. Отново външни обстоятелства през годините отлагат строежа на църквата. В този период започват да се случват неприятни и тежки събития-много починали млади мъже в селото. Възрастен мъж, над 80-годишен, споделя пред хората, че това е наказание за това, че църквата стои на камък и нареченото и отредено място не е застроено.

image

Мълвата стига до Никола Попов, който е родом от Южна България, живял е в Северозападна България, но има имот в добруджанското село Межден. Спонтанно и искрено той взема лично решение да изпълни многогодишното желание на жителите-да имат църква-до училището и кметството-в центъра на селото. Решено и сторено. Годината е 2016-та. Със собствени средства той започва строежа на новия храм - "Св. Николай Чудотворец". Първата копка, полагането на камъка и кръста става по жътва- на 9 юли 2018г.Освещаването на новия храм трябва да стане на 6.12.2020г, но се отлага, заради пандемията. На 9 октомври 2021г новата църква ще бъде осветена от Доростолския митрополит Яков.

ПРОЕКТАНТ НА ХРАМА Е АРХ. МИРОСЛАВ ОРЛОЕВ ОТ ГР.СИЛИСТРА. ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЪРКВАТА СА РАБОТИЛИ ИНЖ. ДИМИТРА ЖЕЛЕВА, СТРОИТЕЛНИ ГРУПИ ОТ РАЙОНА, С ПОДКРЕПАТА И ПОМОЩТА НА ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО И ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛОТО. КРАСИВИЯТ ДЪРВОРЕЗБОВАН ИКОНОСТАС И СПЕЦИАЛНИТЕ ЦЪРКОВНИ ПОРТИ СА ДЕЛО НА ПЕТЪР ВАНЬОВ ОТ ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ИВАН НИКОЛОВ ОТ СЕЛО ГРЪНЧАРОВО. СПЕЦИАЛНАТА, 150-КИЛОГРАМОВА КАМБАНА Е ПОРЪЧАНА И ИЗРАБОТЕНА В АТОН, ГЪРЦИЯ. ПОЛАГАНЕТО НА КАМЪКА И КРЪСТА ЗА НОВАТА ЦЪРКВА Е СТАНАЛО НА 9 юли 2018г-по време на жътвата.МНОГО ХОРА СА ПРИСЪСТВАЛИ НА СЪБИТИЕТО, НА КОЕТО ОТЕЦ ДОБРИ ЧАКОВ Е ОСВЕТИЛ МЯСТОТО И Е ДАЛ БЛАГОСЛОВИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВИЯ ХРАМ.

ДЪЛБОКИ БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ ПЕТРАНКА НИКОЛОВА - ЗА ЦЯЛОСТНАТА ДЕЙНОСТ, ОТ ПЪРВАТА КОПКА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО НА ЦЪРКВАТА, ЗА ГРИЖАТА И ПЪЛНОТО СЪПРИЧАСТИЕ КЪМ ДЕЛОТО-НОВ ЦЪРКОВЕН ХРАМ "СВ.НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ" СЕЛО МЕЖДЕН.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right