Професор от София подпомогна формация юбиляр от родния си град Силистра

Професор от София подпомогна формация юбиляр от родния си град Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 780
Професор от София подпомогна формация юбиляр от родния си град Силистра

В дух на приятелство и родолюбие в Силистра бе проведена среща на отбелязалата наскоро своята 30-а годишнина Фолклорна група "ДОБРУДЖА", която е състав към НЧ "ДОРОСТОЛ-1870", с израслия в Силистра биолог проф. д-р Любомир Пенев, научаваме от пост във Фейсбук на секретаря на читалището Николинка Николова.

В момента роденият през 1959 година силистренец е част от ИГ "Фауна, таксономия и екология на безгръбначни животни" към секция "Биоразнообразие и екология на безгръбначните животни" в Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания (БАН).

Той е родом от село Проф. Иширково, но в рода му по линия на неговите родители има и връзки с други знакови населени места, като Попина, Ястребна и др. (за това свидетелства книгата "Три добруджански рода", на която Пенев е съавтор, заедно с краеведа Господин Великов).

В основата на сътрудничеството със силистренските фолклористи стои любовта към автентичния фолклор на възпитаника на ПМГ "Св. Климент Охридски" Силистра, в която заедно със сестра си д-р Даниела Костадинова са дарители за стипендия в памет на тяхната майка Дачка Савова - дългогодишна общественичка и ръководител в местната община.

Конкретният повод за гостуването му е оказаната от него помощ за създаване на записи с песни от автентичния добруджански фолклор във варненско студио. Като скъп спомен за благодарност от името на Група "Добруджа" бе подарен на дарителя женски жътварски костюм, който ще стане част от семейната му колекция. Това стана лично от организаторката на групата Мария Христова, како за нея това е 17-ият по рода си жест, включително по адрес на гости на община Силистра от Япония, Русия, Украйна, Полша и други страни.

Групата изпя няколко добруджански песни от своя богат репертоар в чест на проф. Пенев, а самодейците разказаха за своя творчески живот. На срещата присъстваха председателят на читалището Маргарита Любомирова и главният художествен ръководител на АНПТ "Силистра" Тихомир Лефтеров.

Читалищното настоятелство благодари на проф. Любомир Пенев за оказаното внимание, пожелавайки му здраве и сили в мисията му на продължител на опазването на българския фолклор и душевност.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари