Българската библиотечно-информационна асоциация обяви номинациите и носителя на наградата "Подкрепа за библиотеките 2010"

Българската библиотечно-информационна асоциация обяви номинациите и носителя на наградата "Подкрепа за библиотеките 2010"

Регион: България Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 786
Българската библиотечно-информационна асоциация обяви номинациите и носителя на наградата "Подкрепа за библиотеките 2010"

Годишна награда "Подкрепа за библиотеките" - Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" - инициатива Глобални библиотеки

Годишната награда "Подкрепа за библиотеките" се дава на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", инициатива Глобални библиотеки за изключителния й принос за развитието на обществените библиотеки в България, за тяхното утвърждаване като центрове за информация, комуникация и електронни услуги за гражданите.

Дейността на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" започва преди повече от десетилетие с подкрепа за проекти в областта на здравеопазването по света, за подобряване живота на населението в тихоокеанския северозапад и за технологично развитие на библиотеките в САЩ. По-късно дейността й се разширява и включва подкрепа за образованието в САЩ и за глобалното развитие. Днес фондацията работи с партньори по целия свят, за да могат всички хора - особено тези с най-малки възможности - да имат достъп до необходимите им ресурси, за да успеят в обучението и в живота.Като част от Програмата за глобално развитие на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", инициативата "Глобални библиотеки" се осъществява в страни, доказали необходимостта и готовността да подпомогнат обществените библиотеки за предоставяне на свободен достъп до компютри и интернет и обучения за пълноценното им използване. Инициативата се стреми да превърне обществените библиотеки в жизнени източници на помощ, с която може да се подобри животът на милиони хора. Инициираната от фондацията програма "Глоб@лни библиотеки - България" отговори на нуждите на българските граждани за равен достъп до информация и ограничаване на информационната неравнопоставеност, за да бъдат постигнати националните приоритети за социално и икономическо развитие. Програмата подпомага приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество, повишава качеството им на живот и ускорява развитието на гражданското общество. Тя обединява усилията на партньорите по проекта и на библиотечната общност за качествена промяна на библиотечното обслужване и издигане статута на обществените библиотеки. Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" предостави 606 320 щатски долара за планиращата фаза и 14 996 467 щатски долара за осъществяването на програмата. Това е най-значителната инвестиция в развитието на обществените библиотеки у нас през последните години. Инвестицията е не само финансова, тя прави възможно реализирането на една нова съвременна функция на обществените библиотеки в информационното общество.

Чрез своите целеви библиотеки, програмата има присъствие в 260 от 264 общини. Тя осигурява свободен достъп до информационни и комуникационни технологии и интернет за посетителите в 960 обществени библиотеки в 895 населени места. Програмата предоставя безплатно обучение за 3000 библиотекари в четири направления: ИКТ, управление на библиотеката, библиотечни услуги, общуване и работа с потребители и общности. Тя подпомага обществените библиотеки да се превърнат в агенти на промяната и центрове за информация, комуникация, активен културен и социален живот, предоставяне на обучения и електронни услуги за гражданите.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right