Тържествено заседание на Общински съвет Силистра за празника на града

Тържествено заседание на Общински съвет Силистра за празника на града

Регион: Силистра Категория: Общински съвет Публикувано: Прегледи: 3230
Тържествено заседание на Общински съвет Силистра за празника на града

© ОБЩИНА СИЛИСТРА

В зала "Версай" в Силистра бе проведено тържествено заседание на Общински съвет Силистра по повод 14 септември - Празник на град Силистра, обявен в началото на 90-те години на миналия век. Слова произнесоха председателят на съветниците д-р Мария Димитрова, кметът на общината д-р Юлиян Найденов, народният представител Петър Димитров, областният управител Ели Тодорова, митрополит Яков - духовен водач на Доростолска епархия, Андрей Громов - генерален консул на Русия в Русе, и др. Поздрав поднесе Вокално трио "Елмина" с р-л Лилия Пейчева.

В своето послание към участниците в заседанието г-жа Тодорова акцентира върху традициите в българското местно самоуправление от годините на Възраждането до днес, отбелязвайки, че от 20 години имаме действащ Закон за местното самоуправление и местната администрация, както и Европейска харта в това направление. Тя пожела на кметската администрация и на колективния местен политически законодателен орган винаги да намира баланса във вземаните решения, за да бъде защитен интересът на гражданите и на обществото.

Обявени бяха тазгодишните награди за "Почетен гражданин" - това са поетът и журналист Валентин Чернев и хирургът, както и дългогодишен общински съветник д-р Здравко Горанов (и двамата получават посмъртно най-голямото звание в община Силистра). Наследниците на д-р Горанов чрез неговата майка доц. д-р Илиана Горанова - почетен гражданин на Силистра, обявиха във връзка с оказаната чест материалната подкрепа към нея да отиде като помощ при създаване на социална придобивка за лекарите от кардиологично отделение на областната болница. Отделно 50 тома специализирана литература от библиотеката на покойния хирург ще бъде дарена на първокурсник в Медицинска академия във Варна, който е силистренец и е полусирак.

На ръководителите на отделения в МБАЛ Силистра или на техни представители, участвали в заседанието, бяха връчени наградите "За граждански принос", като тази година освен грамота носителите на това звание получиха и ръчно изработена икона на св. Иван Рилски, чийто автор е силистренката Галина Жечева. Наградата е продиктувана от благодарност към всички тях за проявено човеколюбие и професионализъм в условия на световна пандемия, каквато е коронавирусът.

Същата чест бе оказана на д-р Даниела Костадинов, която близо 15 години бе изпълнителен директор на най-голямото здравно звено в област Силистра, на нейния наследник на поста д-р Васил Славов, както и на д-р Теодора Начева - директор на РЗИ Силистра.

В часовете преди тържественото заседание областният управител Ели Тодорова, заедно с ръководителите на Общински съвет и община Силистра, както и на много граждани, участваха в отслужените в катедрален православен храм "Св. първоапостоли Петър и Павел" тържествена света литургия и водосвет по случай Кръстовден - един от 12-те Господови празници.

Предвид ограничителните мерки, свързани с коронавируса, всички останали събития в празничната програма "Дни на Силистра" са отложени, с изключение на традиционната заря. Тя е тази вечер и може да бъде наблюдавана от всички части на град Силистра. Идеята е да няма струпване на хора в центъра на града, наблюдаващи отблизо фойеверките.

През м. септември три от общините в региона имат своите празници - това са община Алфатар, във връзка с годишнината, откакто селището е град - от 1974 г. насам - празникът е на 4 септември, община Силистра - 14 септември (Кръстовден), и община Тутракан - 21 септември - поводът е навлизането на българските войски в града през 1940 г. в резултат на Крайовския договор.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари