В Тутракан откриха новата пречиствателна станция за отпадъчни води

В Тутракан откриха новата пречиствателна станция за отпадъчни води

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 560
В Тутракан откриха новата пречиствателна станция за отпадъчни води

Вчера в Тутракан бе открита Градската пречиствателна станция за отпадъчни води. В събитието взеха участие областният управител Ели Тодорова, зам.-областният управител Минчо Йорданов, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, председателят на Общински съвет-Тутракан Нехат Кантаров, представители на фирмата-изпълнител, на строителен надзор и общински служители.

Съоръжението бе осветено от отец Йордан. Присъстващите бяха поздравени от областния управител Ели Тодорова и кмета д-р Димитър Стефанов.

image

Проведена бе и заключителна пресконференция по изпълнението на "Инвестиционен проект за изграждане на ГПСОВ и доизграждане на канализационна мрежа в гр. Тутракан", финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020.

Обща стойност на проекта е 32 347 993,80 лв., в т.ч. от Кохезионен фонд - 19 274 145,60 лв., национално съфинансиране - 3 401 319,81 лв. и собствено съфинансиране - 9 672 528,39 лв.

image

Проектът е на едноименната община с кмет д-р Димитър Стефанов, според когото борбата с институциите за осъществяването му е отнела десетина години, за да започне с първа копка през 2019 г. и да завърши през настоящата година. Асоцииран партньор на начинанието е "ВиК" ООД Силистра, а общата му стойност е над 32 млн. лв. С тях, освен съоръжението, изградено върху 8 дка край р. Дунав, са подновени части от канализацията и от водопроводната мрежа по пет улици в града.

image

Като представител на държавната власт в област Силистра, г-жа Тодорова отправи приветствени думи към организаторите на церемонията, както и към участниците в проекта - ръководството на общината и нейната администрация, ръководители и служители на фирмите със заслуга за довеждане на проекта до неговия успешен край. Тя поздрави гражданите на Тутракан с придобивката - едновременно екологична и социална.

Подчертано бе, че по този начин те стават част от изпълнение на европейската директива, отнасящи се до идеята подобни съоръжения да има във всички по-големи населени места на Стария континент. В случая пречиствателното съоръжение е разчетено да обслужва малко повече от 10 000 души население. В продължение на нейните думи д-р Стефанов благодари на своите колеги от общината за извървения заедно път от зараждането на инициативата и за целия дълъг път за нейното провеждане, въпреки срещнатите трудности.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right