Президентът Румен Радев ще посети Силистра

Президентът Румен Радев ще посети Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2536
Президентът Румен Радев ще посети Силистра

За участие на г-н Румен Радев - президент на Република България, в откриването на жътвената кампания в землището на Земеделска кооперация "Нива-93" село Проф. Иширково с председател Велика Славова разбираме от покана до земеделските кооперации в област Силистра. Тя е изпратена от Областен съюз на земеделските кооперации с председател Кирил Боянов. Ритуалът е на 16.07.2021 г. /петък/ от 8.30 часа. За гостуването на държавния глава се очаква да има и допълнителна програма в Силистра по инициатива на областния управител Ели Тодорова.

В същия ден в обедните часове държавният глава ще посети Художествена галерия Силистра, където ще се срещне с творци, представители на неправителствения сектор, на клубове и други структури на културата и образованието. Предвиден е и работен обяд с представители на различни видове бизнес. Миналата есен президентът Радев бе гост на Тутракан по време на деня на града - 21 септември, когато бе чествана и 80-ата година от възвръщането на Крайдунавска Добруджа към майката родина България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова гостува през м. април 2018 г. в селото, носещо името на видния географ проф. Анастас Иширков, когато бе чествана 150-ата година от неговото рождение и 75 г. откакто е факт именуването на едно от знаковите в област Силистра населени места, което е било и център на селищна система до края на 80-те години на миналия век.

Преди повече от 25 години президентът д-р Жельо Желев гостува на няколко пъти в Силистра, вкл. да участва в откриването на второто издание на Международния детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство". Тогава за пръв и последен път бе излъчен на живо концерт от фестивала по "Ефир 2" на БНТ, тогава втора национална телевизионна програма. През 2010 г. вече извън времето на своите президентски мандати д-р Желев идва в Силистра по повод представяне на книга на дисидента Димитър Бочев, който е родом от Силистра.

Спомените показаха, че в краткия си период на вицепрезидент Блага Димитрова не е идвала в това си качество в Силистра, но след това е била в крайдунавския град със съпруга си Йордан Василев за представяне на тяхна книга за поетесата Елисавета Багряна.

В своя мандат като президент Росен Плевнелиев гостува през м. ноември 2013 г. в Силистра във форум, по време на който бе подписана съвместна декларация за сътрудничество между кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и тогавашния кмет на град Кълъраш Даниел Драгулин, като стъпка към процедурите по изграждане на Дунав мост-3 между Силистра и Кълъраш. През м. май 2015 г. вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова откри 30-ия поход "По стъпките на Таньо Стоянов" в тържество в град Тутракан пред паметника на славния сливенски войвода.

Преди 15 г. президентът Георги Първанов бе в Силистра на два пъти - през м. април във връзка с наводнението на града, и през м. септември като гост на тържествата за 1 900-годишнината на Силистра. Той бе в Силистра и през лятото на 2005 г., когато посети град Главиница за откриване на спортна спартакиада на малките населени места, като проведе и уникална среща с живеещи в селата Ястребна, Йорданово и Любен. С него бе и съпругата му Зорка Първанова. След това, през 2011 г., Първанов пристигна в мемориала "Военна гробница 1916 г." край село Шуменци, за да се включи в програмата за 105-ата година от победата на България на Добруджанския фронт през Първата световна война.

Вицепрезидентът генерал Ангел Марин също има запомнящи се няколко гостувания в Силистренския край - първото бе в началото на мандата му в село Сокол по повод празника "Трифон Зарезан", а през 2007 г. в град илистра той откри паметнника на Васил Левски. Година по-късно участва в подобен ритуал и при откриването на мраморен паметник в село Кайнарджа, посветен на жертвите от румънската окупация на Крайдунавска Добруджа.

В същата година, като лидер на СДС Петър Стоянов, президент в периода 1997-2002 г., бе сред гостите на тържествата по случай 92-ата годишнина от Тутраканската епопея в мемориалния комплекс "Военно гробище" край село Шуменци. През 2015 г. той участва и в тържествен ритуал по запалване на вечния огън в Мемориала "Военна гробница - 1916 г." край тутраканското село Шуменци по повод Гергьовден - Ден на храбростта и Празник на Българската армия. В своя президентски мандат Петър Стоянов беше в Силистра и се срещна с ръководството на общината и след това пътуваха с общинарите заедно с кораб по река Дунав.

От всички вицепрезидентши само Мария Желева е идвала със своя мисия в Силистра, за да участва в началото на 90-те години на миналия век в представяне на филми от фонда на "Българска национална филмотека" - една проява в тогавашния Младежки дом.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right