ПП „Има такъв народ“ в Силистра: "Новият парламент няма да има лятна ваканция, започваме работа на пълни обороти"

ПП „Има такъв народ“ в Силистра: "Новият парламент няма да има лятна ваканция, започваме работа на пълни обороти"

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 5204
ПП „Има такъв народ“ в Силистра: "Новият парламент няма да има лятна ваканция, започваме работа на пълни обороти"

На 4 юли 2021г. в град Силистра се проведе среща с избиратели организирана от ПП "Има такъв народ".

В късния неделен следобед много симпатизанти и съмишленици се събраха на площад "Свобода", където събитието започна с кратка фолклорна програма и под звуците на каба гайда.

Срещата откри и модерира домакинът Петър Димитров, втори в листата в 20-и МИР-Силистра.

Димитров, който е родом от Силистра и по образование е юрист, поздрави присътващите граждани и подчерта, че "Има такъв народ" са тук, защото е време за друго. "Време е страхът, натискът и корупцията да си тръгнат веднъж завинаги. Време е сами да решаваме кой и как да управлява страната ни!" След това той представи на събралите се симпатизанти експертите (и кандидати) за народни представители на ПП "ИТН", а те бяха:

Ива Митева - председател на НС в 45-ия парламент, юрист, доктор по конституционно право, лектор в СУ "Св. Кл. Охридски" и в НБУ. Директор на дирекция законодателна дейсност и право на ЕС в Народното събрание.

Кандидат за народен предствител на ПП "ИТН" от 24 МИР София и в Разград.

Павела Митова - магистър по Икономическа сигурност, както и магистър по Международна сигурност. Експерт по международни отношения и разоръжаване на оръжия за масово поразяване. Кандидат за народен предствител на ПП "ИТН" от Стара Загора.

Д-р Ивайло Христов - лекар-хирург, експерт по здравен мениджмънт и управление на лечебни заведения. Има 34 годишен опит като хирург, опит като управител и директор на различни лечебни заведения. Участва при разработването на нови лечебни заведения както и на програми и мерки за преструктуриране на такива с влошено финансово състояние. Участва във военния контингент на НАТО в Афганистан. Кандидат за народен предствител на ПП "ИТН" от Варна.

Ивайло Кожухаров - Експерт по туризъм с над 17 години професионален опит като ръководител и като консултант на редица успешни хотелски комплекси в България. Магистър по "Икономика и организация на туризма" и магистър по "Маркетинг". Кандидат за народен предствител на ПП "ИТН" от Варна.

Дилян Господинов - магистър по междинароден бизнес, над 15 години управител на фирма. Член на комисията по земеделие на ПП "ИТН". Кандидат за народен предствител на ПП "ИТН" от 8 МИР Добрич.

Цветан Предов - Експерт в социална работа с деца, семейства и уязвими, рискови групи и етнически групи, както и с правонарушители. Има над 17 години практичен и управленски опит. Магистър по "Управление на институциите за социална работа" и магистър по "Национална и регионална сигурност". Кандидат за народен предствител на ПП "ИТН" от 25 МИР София.

Пламен Николов - доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Има над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти. Работил е с големи световни компании. Кандидат за народен предствител на ПП "ИТН" от 30-МИР Шумен.

Орлин Тодоров - Активист, инвеститор и софтуерен инженер по образование. Пише за самоуправлението на хората по света. Автор на книгата "България. Версия 0.5: Грешките в кода".

След като всички експерти бяха представени, Петър Димитров даде думата на Ива Митева. Тя също поздрави присъстващите силистренци и подчерта, че избирателите трябва да станат по-смели, а политиците - по-отговорни, защото отговорността изисква действия и вяра. "Време е за "други народни представители" - смели, силни и с непречупливи характери. Време е за друг парламент като цяло и за друго говорене. За всяко управление общественото мнение е най-важното. Обявили сме нашата програма, но имаме нужда гражданите, които познават своите проблеми, да ни покажат по-вярната посока. Експертността е изключително важна в настоящия момент."

След нейните думи експертите на ПП "ИТН" единодушно решиха да слязат от специалната брандирана с логото на ПП "ИТН" сцена. Така гостите от "Има такъв народ" скъсиха дистанцията и буквално бяха сред хората, като контактът с тях стана още по-пълноценен.

Въпросите наистина бяха многобройни, а експертите отговаряха на всички тях, ето акцентите:

На въпрос свързан със здравеопазването, д-р Ивайло Христов отговори, че е предвидена изцяло нова стратегия с нови закони, които ще бъдат внесени до една година. "Те са за промяна в статута на лечебните заведения, за да не бъдат занапред търговски дружества, а да бъдат превърнати на принципа "пари за здраве, а не пари за болен" в обществени лечебни заведения без право на печалба. Ще бъде създадена контролна организация под управлението на НС, както и нова лекарствена политика с по-ниски цени на лекарствата."

Христов поясни още, че програмата на "Има такъв народ" в частта за здравеопазване е подготвяна в продължение на две години с помощта на силистренеца д-р Георги Георгиев, който работи като личен лекар с 4 000 пациенти в Шотландия. "Ние сме за децентрализация на бюджета, за да могат общините да насочват собствени средства за допълнително заплащане на необходимите им кадри. С експерти юристи и по външна политика обсъждаме възможността да допуснем легално приемане на кадри от българските диаспори в Молдова, Украйна и Македония, които желаят да работят в България и имат съответния ценз и компетентност."

На въпрос за очакваното поскъпване в различни направления и необходимостта от адекватни трудови възнаграждения, експертите посочиха, че в продължение на 10 години ГЕРБ води политика на запазване на статуквото. ""Има такъв народ" смята да направи в това отношение принципна промяна на регресивното в момента данъчно облагане - необходимо е въвеждане на плосък данък с необлагаем минимум и данъчно облекчение за дете (по предварителни изчисления семейство с две деца би спестило при такава система около 1 800 лева от "данък доход физическо лице")." Те подчертаха още, че до сега държавата е потискала фирмите и им е пречила да се развиват, което пък пречи за повишението на доходите на хората.

Експертите бяха категорични, че един от основните проблеми е осигуряването - не само в сивата икономика, но и предвид съществуващи легални начини за загърбването му в ущърб на работещите. "Ставките ни са едни от най-високите в Европа, а покриват половината от средствата за пенсии. Затова "Има такъв народ" е за стабилизиране на пенсионната система, за което има необходимост от прилагане на мерки. Партията предвижда преразглеждане на "дейност по дейност" във всички министерства."

"Има необходимост от спиране на т.нар. течове в държавата. Според направените сметки, всяка година 10 млрд. лева изчезват и никой не знае къде отиват. Нашата задача е да разберем как става това и да ги върнем на мястото им. За тази цел обаче имаме нужда от подкрепа и съответно от масово гласуване. Има нужда от професионалисти и в същото време хора комуникативни, включително начело на Народното събрание."

Експертите на ИТН подчертаха, че демокрацията не е евтин процес, но едни избори струват много по-малко, отколкото пропуснатите ползи през четиригодишен мандат. "Сред първите въпроси за разглеждане ще са заплатите на депутатите и на участниците в регулаторните органи, където възнагражденията са дори по-високи от тези в Парламента. Промяна ще се иска и за закона за Националната служба за охрана - специализиран военизиран държавен орган, за да бъде ограничен кръга на хората, до които се отнася, и да престане да бъде скъпа транспортна фирма."

На въпрос редно ли е да гласуват българите в чужбина, сред които има хора, дори родени извън България, експертите отговориха, че проблемът не е в българите гласуващи зад граница (които никой няма право да лишава от участие в изборите). "Проблемът е дали в страната ще излязат хората да гласуват. Според нашето законодателство, няма праг на действителност на гласуването, което означава, че и малък брой могат да определят кой да управлява." Беше подчертано, че ако хората в България масово излязат да гласуват, вотът от чужбина ще бъде незначителен като процент на общия фон.

Експертите подчертаха още, че според "Има такъв народ" депутатите в парламента би трябвало да бъдат 120 на брой. "По темата ще се работи след "Преброяване 2021", което е тази есен". Формата "Парламентарен контрол" ще бъде отново върната в практиката на НС, за да станат всички по-внимателни, включително какво правят и говорят. Така ще се види истинското лице на управлението. Депутатът трябва да престане да бъде натискач на бутони, а да започне да разсъждава. Ние трябва да имаме честни избори и машинният вот е пътят към тях."

Ива Митева посочи, че е време политици да започнат да влизат в затвора, ако наистина са извършили престъпление, защото по тази тема от ЕК има критика към България. "Това разбираме от последния Доклад за върховенството на закона. Трябва да приключи пирамидалната структура в прокуратурата. Съдебната система трябва да бъде раздвижена."

Тя заяви още, че Народното събрание ще изисква от министрите да работят, за да станат така те по-внимателни и да внимават какво правят и какво говорят. "Поръчала съм одит за тези 2 месеца и излязоха много интерерсни неща."

"Гарантирам ви, че като председател на парламента ще започнем да прилагаме парвилника и ще започнем да връщаме законите на Министерски съвет, така че те да се научат да си пишат законите и да си ги доработват. Ще ги следим изкъсо."

Митева посочи още, че лятна ваканция за парламента няма да има. "Ние ще внесем предложение да нямаме лятна ваканция. Загубихме страшно много време в кампании, така че започваме да работим на пълни обороти, денонощно, ако трябва. Трябва да започнем да променяме тези закони - данъчни, бюджетни, и пр."

Председателят на 45-ия парламент подчерта още, че румънците са по-напред от нас, защото през 90-та година тръгнаха по друг път. "А ние през 1990 г. тръгнахме по пътя, по който всичко е възможно, всичко е позволено. Затова сега сякаш сме се върнали през 90-та година и започваме всичко от начало. Трябва да вървим по друг път, за да тръгнем от начало".

На въпрос за дружествата за електроразпределение в България, Пламен Николов отговори, че като част от ЕС в България работим в условия на свободна конкуренция и развитие на пазара. "В този смисъл не е важно дали едно дружество е родно или чуждо, важно е дали отговаря на националния интерес."

На въпрос за промяна в сферата на образованието, Пламен Николов посочи, че е необходима работа по проблема "функционална неграмотност" сред подрастващите - чрез промяна на начина на финансиране на училищата - в момента "парите следват ученика", т.е. това е идеалната форма за "пазарна среда", а трябва да бъде на "принципа на категориите на училищата" с цел отпускане на определен бюджет за всяко едно от тях. "Предвидено е намаляване на големия брой видове учебници - намерението ни е за не повече от 2 за всеки клас по всяка учебна дисциплина, така ще спестим до 17% от разходите в образованието и ще намалим тежестта на раниците на децата. Всяко дете трябва да има таблет. Има необходимост от въвеждане на мандатност на директорите на училища, за да се задържат на едно и също място до 10 г. Огромен проблем е възпитанието на децата и по този повод смятаме, че родителите трябва да поемат своята отговорност."

На въпрос относно държавната грижа за децата, експертите бяха категорични, че при правилна социална политика нещата ще се подобрят. "В момента има достатъчно пари, но трябва да бъдат разпределени по нормален и честен начин."

В края на срещата Петър Димитров благодари на хората, че зададоха своите въпроси. "За нас е по-важно какво интересува избирателя, а не това, което сме подготвили да кажем предварително!"

Кандидат-депутатът отправи благодарност и към експертите, че са дошли чак до Силистра, като подчерта, че "От тук обаче започва България, а не свършва!"

Събитието беше закрито отново с фолклорна програма. Танцовата формация при Ансамбъл Силистра изпълниха няколко народни танца, а на самия финал - ансабълът също слезе от сцената и всички заедно извиха голямо Право Добруджанско хоро. Събитието се излъчваше на живо и в фейсбук, където хората също не спираха да задават въпроси.

То беше част от предизборната програма на Политическа партия "Има такъв народ" (№22 в интегралната бюлетина за "Парламентарни избори 2021", които са на 11 юли).

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right