Одобрени за финансиране са два проекта на музея в Тутракан

Одобрени за финансиране са два проекта на музея в Тутракан

Регион: Тутракан Категория: История Публикувано: Прегледи: 1103
Одобрени за финансиране са два проекта на музея в Тутракан

Проектът "Дигитални подходи в музейна експозиция на Дунавски риболов и лодкостроене" към НФ "Култура" е на стойност 12 000 лева и предвижда въвеждането и използване на дигитални технологии, с цел социализирането, опазването и съхранение на един от най-старите и значими поминъци, свързани с развитието на общества по поречието на р. Дунав - риболовът, както и свързаните с него артефакти и културни ценности - инструменти, използвани през вековете и съхранявани във фонда на Исторически музей-Тутракан и Музея на Дунавския риболов и лодкостроене.

Ще се подобри достъпа до културното наследство чрез реализирането на виртуален тур, създаване на характерна онлайн експозиция и оформянето на интерактивно онлайн пространство под формата на guided tour с възможност за реализиране и на виртуална разходка в реално време с реален гид, уточняват още от тутраканския музей. Последователите в интернет ще могат да видят в дигитален формат изложбата "Гигантски риби и други екземпляри, характерни за река Дунав". С цел по-подробно и богато съдържание към дигиталната изложба ще се създаде и дигитален албум, съдържащ интересна информация за характерните риби по поречието на Дунав, както и за рибарския бит и поминък.

image

Днес и в бъдеще посетителят на музея ще бъде преди всичко гражданин на Мрежата (netizen). Той ще се докосне до обектите, създаващи националната идентичност, по един нов, интерактивен, различен от учебниците начин, начин, който ползва технологии умерено, насочен е към диалог и обратна връзка, свързва миналото с неговото ежедневие и раздвижва статичните експозиционни пространства.

Проектът "Югозападна кула на антична крепост Трансмариска" ще финансира Министерството на културата и е на стойност 26 320 лева. Той включва провеждането на археологически разкопки на югозападния ъгъл на античната крепост и късноантичния град Трансмариска.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари