ИНЖ. ТАМЕР ХАСАН: Надъхвам се да успея от срещите си с хората и от обвиняващите ме, че вземам от „техните“ гласове

ИНЖ. ТАМЕР ХАСАН: Надъхвам се да успея от срещите си с хората и от обвиняващите ме, че вземам от „техните“ гласове

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 3240
ИНЖ. ТАМЕР ХАСАН: Надъхвам се да успея от срещите си с хората и от обвиняващите ме, че вземам от „техните“ гласове

Инж. Тамер Хасан е роден през 1970 г. в град Дулово. Основно образование е завършил в училището в село Овен, средно - в град Силистра (СПТУ по автотранспорт), а висше - в Русенски университет "Ангел Кънчев" (специалност "Електроинженерство"). Баща на дъщеря - лекар в Силистра, и син, работещ за автокомплекс в Дулово, който е допълнителна семейна инвестиция.

Инж. Хасан е работодател на около 50 души в сферата на шивашката промишленост от селата Овен, Яребица, Руйно, Вокил, Черник и др. населени места в община Дулово.

От 17 г. е в шивашкия бизнес - производство на дрехи на ишлеме за страни извън България. Подобно на много други хора в Крайдунавска Добруджа, той е с ангажименти и в традиционни за региона земеделски дейности - овощарство, отглеждане на характерни за областта селскостопански култури и др.

- Инж. Хасан, Вие сте водач на листата на ПП "Републиканци за България" (№21 в интегралната бюлетина) в 20-и МИР Силистра, кое Ви мотивира да се включите в кампанията за извънредните избори за формиране на 46-ия парламент на Република България?

- България вече 30 години е в преход и през всичките тези години и особено през последното десетилетие се забелязва тревожна тенденция - управляващата партия и други, които я подкрепят - явно или тайно, разделят нашия народ - на етнически и на религиозен принципи, както и в социално отношение. В резултат на всичко това виждам около себе си смачкан и уплашен народ, който е направен зависим от политически лидери и от хора или фирми - силни за деня в икономически план.

Никога не съм възприемал разделението и противопоставянето на хората един срещу друг. Самият аз съм помагал - било на спорта, културата или в други сфери, без да се съобразявам кой какъв е и какво е социалното му положение. Много съм видял в живота си, включително съм свидетел на несправедливостта да бъдат подпомагани само фирми и хора, които са близки до съответната властова група. В същото време съзнавам, че икономиката в страна като България е зависима от състоянието на малкия и на средния бизнес, какъвто е и моят, а за него държавата и банките имат най-малко грижа.

- В какво бихте инвестирали, ако през тези години имаше кредитиране на хора като Вас, които вече имат развит бизнес, но имат нужда от малко помощ, за да надградят върху вече започнатите дейности?

От години не се допуска в нашия район да идват инвеститори, за да могат големите фирми да правят само това, от което те имат интерес, но без да са близо до хората. Наскоро се разшумя около Българска банка за развитие, за да стане ясно, че голямото финансиране не достига до народа и, за съжаление на хора като мен, подпомага фирми не по предназначението си.

Ако имах достъп до кредити, щях да вложа средства в производство на бутикови дрехи, за да създам производство от рода "първа ръка". В момента се налага да работим от типа "втора, трета, четвърта ръка", т.е. на по-ниско ценово ниво. Отделно с времето стана така, че вече е много рисково да се инвестира в дейности, по които работят утвърдени на пазара фирми, а сред тях са и оцелелите при разпределението след приватизацията преди 20 и повече години.

По този начин нямаме възможност да печелим повече, за да се отрази на заработката на наетите работници. При този жизнен стандарт е трудно да се задържи добър шивач, служител и работник изобщо. А нови кадри няма - това пък е проблем на образователната система, което е друга болна тема. Трябва да се знае, че шивачеството е вид занаятчийство, в което е необходимо обучение и развитие на наетата работна ръка.

Бих вложил средства и в развитие на материално-техническата база, която е допълнителна мотивация за семействата да насочват в частност децата си в тази сфера, а това би променило и тяхното отношение към труда изобщо. В същото време в Дулово в шивашкия бизнес има конкуренция, предвид наличието на няколко цеха, и на всички тях им е трудно с работната ръка. Няма как една жена, която знае само да копае и да гледа тютюн, веднага да я превърнеш в майсторка на дрехи за износ.

- В рамките на една предизборна кампания човек среща много и различни хора - Вашите впечатления от досегашните ви обиколки в седемте общини на регион Силистра?

- Аз не провеждам традиционните за партиите събрания, а се срещам с хора - отделно и на малки групи, за да разговаряме по-непосредствено и човешки, като равни с равни. Прави ми впечатление, че повечето от тях нямат никакво самочувствие, изпитват неприкрит страх, нямат или не желаят да изкажат собствено мнение. Някои признават, че са притискани и насочвани как да постъпват в живота си, особено в случаите, когато са получили помощ от хора на власт - кмет, общински съветник, депутат, фирмаджия - включително при назначение на работа, получен достъп до социална услуга и др.

В рамките на кампанията се срещнах и с други представители на ПП "Републиканци за България" - кандидати за депутати от други региони. Намерих в тяхно лице хора, които мога да нарека свои съмишленици, желаещи да променят обстановката в страната. Един от тях е Петър Дяков - перспективен млад човек, който е водач на листата в Русе, но и мой подгласник в листата в Силистра.

Заедно с лидера на партията г-н Цветан Цветанов двамата бяха на откриването на кампанията и дойдоха да ме подкрепят, за което им благодаря. Следил съм изявите на г-н Цветанов и харесвам неговия подход към хората, което ме привлече да участвам за първи път в избори. Вярвам, че ще успея, защото умея да общувам с хората, да ги предразполагам, да ги разбирам.

Надявам се да ме подкрепят, за да докажа, че имам управленски умения, които да реализирам. Упорит съм и ще си довърша мисията, с която съм се захванал. Мен ме боли, защото ситуацията не е нормална. Не одобрявам действия от рода на това един да раздава от общото благо само на тези, които са от неговия кръг, а другите да беднеят от ден на ден все повече и повече.

- Вашето обръщение към избирателите от област Силистра?

Призовавам хората в нашия район на 11 юли да излязат и да гласуваме с №21 в интегралната бюлетина, за да прогоним ЗАЕДНО страха от и за себе си. В името на по-доброто бъдеще за нас и за нашите деца. Имам очаквания всички да покажат, че са узрели да излязат от зоната на уплахата. Самият аз се надъхвам от срещите си с хората, споделящи пред мен свои проблеми, както и от всички, които ме обвиняват, че ще взема от "техните" гласове.

За мен "Републиканци за България" е сериозна партия, в която има много чисти хора, които желаят да помогнат на народа си да излезе от състоянието на безнадеждност, в което се намираме.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right