Фирми от Румъния и България инвестират за обслужване на фериботния терминал в Силистра

Фирми от Румъния и България инвестират за обслужване на фериботния терминал в Силистра

Регион: Силистра Категория: Бизнес Публикувано: Прегледи: 2327
Фирми от Румъния и България инвестират за обслужване на фериботния терминал в Силистра

© ГЕОРГИ МАРКОВ

Мариус Барбу и Владимир Рашков

На 10 юни т.г. в Силистра бе проведена пресконференция на тема "Резултати от дейността на Фериботен терминал Силистра (България) и намерения за подобряване на трафика за преминаване чрез него до пристан "Кичу" (Кълъраш, Румъния)". В нея участваха Мариус Рене Барбу - управител на компанията "Косло Зинка" ООД от град Кълъраш, Република Румъния, специализирана за транспорт на стоки и пътници, и Владимир Рашков от името на новорегистрираното дружество "Спика фери" ООД, град Силистра, Република България.

Дружеството е единствен кандидат в конкурса за превозвач от българска страна на Фериботен терминал Силистра, пожелал да стане партньор на румънската фирма за неговата съвместна експлоатация. Представителите на двамата превозвачи посочиха данни за досегашната си съвместна дейност и очертаха намеренията си за бъдеще време. За да изпълнят поетите договори, до този момент румънците са инвестирали допълнително 200 000 евро, а българските им колеги, за да се подготвят като превозвач, са вложили 1 млн. евро. Инвестициите от страна и на двете фирми, включително в закупуване на още кораби, ще продължат при наличие на гаранции на държавническо ниво, че ползването на терминала ще продължи.

Барбу и Рашков отговориха на въпроси на журналистите, както и на присъстващите представители на силистренски транспортни фирми, ползващи услугите на терминала, които на този етап не са доволни от неговата работа, тъй като засега придвижването в двете посоки става бавно.

Румънската компания е създадена през 1992 г. в град Кълъраш за осъществяване на речен транспорт на стоки и пътници. От 2000 г. насам разполага с плавателни съдове с различни платформи за транспорт на товари. През 2014 г. дружеството печели обществена поръчка за концесия на фериботна линия "Кичу - Айдемир". Българската фирма е със седалище и адрес на регистрация в град Силистра. Дейността на фирмата при нейната регистрация е превоз на пътници и товари по международни договори. Управител на дружеството е Красимир Рашков, който е с професионална компетентност от 2005 г. и има повече от 30-годишен опит в речния транспорт.

Огромната колона от чакащи да преминат Дунава показва, че има спешна необходимост от избор на български оператор за фериботния терминал в Силистра. Снимка: Георги Марков

Огромната колона от чакащи да преминат Дунава показва, че има спешна необходимост от избор на български оператор за фериботния терминал в Силистра. Снимка: Георги Марков

Мариус Барбу: Искаме подкрепа от властите, за да ускорим трафика

- Г-н Барбу, вече няколко месеца осъществявате в двете посоки международната фериботна линия от Кичу в Румъния до терминал Айдемир при Силистра. Какви са вашите впечатления?

- На 15 юни се навършват 3 месеца от повторното откриване на фериботната връзка по река Дунав между румънския и българския бряг при Силистра-Кълъраш, за която преди години бе изграден трансграничен терминал. Миналата година поехме ангажимент пред властите на двете страни - обещахме да осъществяваме дейността за превоз на автомобили и товари.

Започнахме на 15 март 2021 г. и през изминалото тримесечие успяхме да поддържаме голям обем тежкотоварен трафик. Данните показват, че той е с 22% по-голям от предложения на заседанието на Смесената румънско-българска комисия, проведено преди време в София. Конкретно: вместо 80 камиона дневно, предложени като рамка към онзи момент, успявахме да транспортиране по над 100 камиона.

- Пред комисията тогава бе заявено, че ще има оператор и от българска страна, за да се оптимизира трафикът на тежки товарни автомобили.

- Към 28 май 2021 г. са внесени документите по тръжната процедура за определяне на български оператор. Това ни радва много, защото нещата се развиват в правилна и перспективна посока. Изразяваме благодарност на компетентните български власти за положеното усилие и за провеждането на необходимата процедура за избор на втори оператор - партньор във фериботната линия.

- Кои конкретни моменти бихте отбелязали като важни в развитието на транспортната трансгранична връзка, осъществявана от фериботната линия под ваше управление?

- Като резултат от извършването на дейността през първите 3 месеца се забелязва по-голямо търсене на тази транспортна услуга, което е в рамките на нашите очаквания. Това ни подтиква да започнем по-амбициозен проект, в който нашата компания заедно с компанията български оператор ще инвестираме в два нови плавателни съда тип ферибот. С тях планираме да увеличим капацитета на транспортиране и същевременно да намалим времето за изчакване на преминаващите тежки превозни средства.

Решени сме на 100% да реализираме този проект и искаме подкрепата на румънските и на българските власти, за да имаме гаранции за бъдеще време относно приемствеността.

- Бихте ли направили практични препоръки към институциите, от които зависи целият процес?

- Опитът от миналите години показва, че дейността, която извършваме, пострада заради неясноти и решения, взети без да е осъществена необходимата комуникация между заинтересованите страни. Много искаме румънско-българското сътрудничество да е при по-добри условия, за да успеем със сигурни крачки да го доведем до европейски стандарти. Така ще допринесем за развитие на икономиката в трансграничната зона Кълъраш-Силистра. Ще бъдат решени и проблеми, които в момента са обект на дискусия във връзка с трафика и с интересите на различните страни, участващи в процеса.

Владимир Рашков: Двойно увеличаваме капацитета при транспортиране

- Г-н Рашков, кога вашата компания започна да извършва превози чрез фериботния терминал в Силистра?

- На 7 май 2021 г. приключи цялата процедура по регистрацията на купения плавателен съд тип ферибот. На 27 май беше входирана необходимата тръжна документация за участие на "Спика фери" в конкурса за български оператор. От 18 май като български плавателен съд извършваме услуги по транспорт на пътници и товари към румънския оператор "Косло Зинка". При положение, че работихме в условия на неколкократно спиране за ремонти и проверки, от 18 май до 6 юни, макар и с намален състав на екипажа, успяхме да направим 133 курса, транспортирайки 724 тира, две лекотоварни коли до 3,5 т и 2 леки автомобила.

- Как гарантирате надеждността на кораба на "Спика фери"?

- От купуването му до този момент сме в различни процеси на сертифициране и проверка на неговата годност. Преди да позволи неговото вписване, в периода на регистрация на кораба "Морска администрация" в Русе като институция изпълни задължението си и ни направи 3 пълни проверки, съобразявайки се с всички изисквания. През 2020 г. в корабостроителница "Черна вода" в Румъния на кораба е извършен доков ремонт. Издадените документи ни позволиха да изкараме корабно удостоверение, валидно до 2025 г.

Наехме две независими международни организации за изготвяне на доклад - сертификат за годност на корпуса на плавателния съд. Направихме го, въпреки че не сме длъжни, за да гарантираме безопасността на нашите клиенти. Двете организации са "Бг тест" и "Български корабен регистър". Те излязоха със заключение, че по корпуса на кораба на "Спика фери" не са открити износвания повече от 6% при разрешени 20%. Иначе казано, при конструктивна дебелина на ламарината 7 мм най-тънките места са 6,4 мм. Ребрата и напречните греди на корпуса са напълно непокътнати. Целият доклад от независимите организации е на разположение и може да бъде проверен в областната администрация в Силистра.

- Какви са целите на дружеството в ролята му на превозвач?

- Първата ни цел е да спечелим търга за български оператор, за да е сигурно запазването на линията от Айдемир до Кичу, да спечелим подкрепата на българските власти и на нашите клиенти, разбира се.

За да осигурим качествена услуга и комфорт, поръчахме цялостно оборудване за преустройство на кораба. Желанието ни е той да развива до края на годината 14 км/час нагоре по течението и 20 км/час по течението. С други думи, от Кичу до Айдемир времетраенето на пътуване да е 40 минути, а от Айдемир до Кичу - 20 минути. Това ще гарантира двойно увеличение на капацитета при транспортиране на камиони.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари