Драматичен и куклен театър

Драматичен и куклен театър

Драматичен и куклен театър

Драматичен и куклен театър "Сава Доброплодни"

Началото на силистренското театрално летоброене датира от 1872 г. с представлението "Многострадална Геновева", плод на творческата работа на създаденото малко преди това в Силистра Театрално дружество.

Паметна за силистренския театър е и 1942 г., когато той е обявен за държавен и професионален театър. През 2002 г. с провеждането на внушителния Шести театрален салон, театърът тържествено отпразнува 60 години от обявяването му за държавен и професионален културен институт. За тези 61 години в афиша му са записани близо 550 постановки /заглавия/.

През 1997 г. театърът спечелва конкурс съобразно изискванията на Министерството на културата и приема статут на репертоарен театър със смесено финансиране - държавно и общинско. Драматичнен куклен театър "Сава Доброплодни" единствен в България извърши eксперимент, обединявайки Драматичния и Кукления театър, чрез общо административно ръководство. По този начин бе създаден единен театър с два отдела - драматичен и куклен, и с идеи за по-нататъшна съвместна работа между тях.

В момента отново в града има два държавни театъра: Драматичен театър и Куклен театър.

left
right