Художествена галерия

Художествена галерия

Художествена галерия

Архитектурният стил е "Късен Сецесион"

Сградата на Художествената галерия в Силистра е построена за Педагогическото наследство на града в периода 1890 - 1891 г. Архитектурният стил е "Късен Сецесион". През 1920 - 1940 г. по времена румънското управление е Административна палата на Силистра, а в днешно време в сградата се помещава Художествената галерия.

Тя е открита точно в Деня на Освобождението - 3 март, през 1972 г. Специален гост на церемонията е тогавашният пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков, който държи реч и прерязва лентата. Той оставя и подписа си в Книгата за впечатления на почетните лица, съхранявана и до днес, информираха от колектива.

Местният художник Никола Ковачев /вече покойник/ е първият уредник в галерията. В началото на 1973 г. той се оттегля, а на неговото място е назначен живописецът Йордан Кисьов. От своя страна той е уредник до 1990 г., когато се въвежда длъжността "директор". Веднага е преназначен като такъв и продължава да заема този пост до настоящия момент.

В началото силистренската Художествена галерия разполага с около 300 творби, станали основата на бъдещия й фонд. Някои се събират чрез дарения или откупки, останалите са доставяни от Държавната покупателна комисия към Комитета за изкуство и култура. През годините те постепенно нарастват, достигайки до завидната днес бройка от над 1600 творби. Това са произведения на живописта, графиката и скулптурата, включително доста оригинали от най-големите български художници. Сред тях са Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Васил Стоилов и други майстори на четката и палитрата, смятани за безспорни класици в родната живопис, припомниха запознати.

left
right