ОКЩ Силистра проведе заседание във връзка с влизащата в действие заповед на МЗ

ОКЩ Силистра проведе заседание във връзка с влизащата в действие заповед на МЗ

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 542
ОКЩ Силистра проведе заседание във връзка с влизащата в действие заповед на МЗ

Областният управител на област Силистра Ивелин Статев свика в намален състав Областния кризисен щаб, за да бъдат обсъдени обстоятелствата, при които влиза в действие заповедта на министъра на здравеопазването, публикувана на сайта на Областна администрация.

Актуални данни за момента, във връзка със заповедта с ограничителни мерки, валидни до 21 декември, по информация, докладвана пред участниците в заседанието има следните параметри.

През последните 14 дни заболеваемостта в областта е 675 на 100 хил. души население - с уговорката, че тази седмица на ден са по-малко, но тенденцията - над 600 на 100 х. души, остава актуална.

По-голямата плътност на случаите са в община Силистра, като най-голяма, следвана от общинтие с центрове Дулово и Тутракан.

Членовете на Щаба са категорични, че описаните в заповедта на МЗ мерки имат дълбок смисъл, защото ограничават условията за разпространение на вируса, предвид очакваното намаление на контактите между хората, което съответно ще намали броя на заболелите и на нуждаещите се от здравна помощ.

image

Направено бе уточнение, че зимният сезон е дълъг, което изисква по-голям контрол с цел справяне със ситуацията.

Понастоящем на домашно лечение в областта са 673 души, а 87 души са хоспитализиранитеа (по данни от националната информационна система). Реално обаче всеки ден те са средно по 100, тъй като в по-голямата бройка влизат и хората, които са в режим на изследвания и доказване на наличие на коронавирус.

За целия период починалите са 71, от които около половината са само през м. ноември.

От м. март насам 129 медицински лица са били с положителен PCR тест, като 93 от тях са само през този месец. Констатацията е повод да се изкаже твърдението, че във връзка с коронавируса големият проблем остава наличният медицински персонал, който вече е критичен като брой и като нагласа за работа в тези трудни условия.

Включително в спешната помощ, където се върви към 24-часови дежурства. Засега трите "спешни" филиала в областта се справяли със собствени сили, но във всеки от тях на ден вече отговарят на по 6-7 повиквания, което е увеличение с 5-6 пъти в сравнение с предишен период.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right