Нов изкоп в Силистра - пореден археологически бисер

Нов изкоп в Силистра - пореден археологически бисер

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2309
Нов изкоп в Силистра - пореден археологически бисер

Силистра е сред градовете, в който, където копнеш, има шанс да излезе "нещо" от древността или от Средновековието.

И това е нормално, когато става дума за град, лежащ върху руини и арте факти, наследени от 4 цивилизации. Кошмар за собствениците на имоти, решили да строят, но манна небесна за археолозите.

За съжаление не е сред живите вече Стефка Ангелова - археолог и учен от Софийския университет, работила тук от края на 60-те години в продължение на повече от 30 лета. В лицето на Археологическия екип от РИМ Силистра, включващ проф. д.и.н. Георги Атанасов, Кристиян Михайлов и д-р Светлана Ганчева, тя има свои ярки последователи.

С тяхно участие завърши спасителното археологическо проучване на късноримска/ранновизантийска пещ за строителна керамика, открита в града при пореден изкоп за строеж. Намира се визвънградската територия (extra muros) на Дуросторум-Доростол-Силистра, днес намираща се до т.нар. сграда "Стоматологията".

От профила във Фейсбук на Георги Атанасов - ръководител на археологическата експозиция към музея, научаваме подробностите: "Много любопитно съоръжение с напълно запазена горивна камера от два сводести тунела с дължина около 3,9 м и височина около 1,3 м.

Много добре е съхранена и скарата с размери 4,35х3,5 м, над която е оформена горната камера, в която са подреждани и изпичани тухлите.

По техните размери и украса се предполага, че пещта е изградена и е действала през първата половина на VІ в. Това е третата пещ от този тип в Дуросторум, тъй като има още 2 във викуса, т. в някогашното селище до Дуросторум - днес при с. Остров на румънска територия.

Тази обаче е най-добре съхранената и с най-големи размери. Произвеждала е тухли, изпичани на температура около 900 градуса. Прочее, на пръв прочит това вероятно е и най-голямата пещ, откривана изобщо в българските земи, и е съпоставима с разкритата и добре експонирана пещ под крепостта до гр. Бяла, Варненско.

Не е изключено това промишлено производство на тухли тук да е свързано с издигането на цитаделата на Дуросторум-Доростол на брега на р. Дунав - една мащабна строителна операция, реализирана по времето на император Юстиниан Велики (527 - 565)".

И като допълнение - в сегашна Силистра има няколко римски обекта, които заслужават припомняне: римска гробница със стенописи - повод да кажем, че древният Дуросторум е може би с най-много намерени стенописи; римска вила, както и други наследия.

От близо 150 населени места, пътни станции и лагери на легиони в Римската империя 52 са на територията на съвременна България, от които 8 са със специални графични знаци: Escus - Гиген, Nove - Свищов, Philipopolis - Пловдив, Durostero - Силистра, Odessos - Варна, Ancialis - Поморие, Templo Iovis - Обзор, Aquis calidis- Банево (Бургаско).

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right