Честване за 150 г. читалище в Силистра пред паметника на Сава Доброплодни

Честване за 150 г. читалище в Силистра пред паметника на Сава Доброплодни

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 430
Честване за 150 г. читалище в Силистра пред паметника на Сава Доброплодни

В Деня на народните будители - 1 ноември, представители на Народно читалище "Доростол" Силистра честваха 150-ата година от основаването на първото в града читалище, наречено "Надежда". Скромното тържество бе пред паметника на неговия основател Сава Доброплодни, който идва в града като главен учител.

На 1 декември т.г. по повод 200-годишнината от рождението му ще бъде открита и осветена новосъздадената в читалището библиотека, тъй като в началото на дейността на духовната обител е стая с книги, където са провеждани и сказки на различни теми.

Пред близо 30 настоящи читалищни дейци председателят на днешното читалище юбиляр председател Маргарита Любомирова разказа за прощъпулника, за развитието на дейностите и за актуалните в момента дейности (ансамбъл за народни песни и танци с танцов състав, народен оркестър и народен хор; вокални групи за стари градски и за фолклорни песни; представителен смесен хор, балетен състав, школи и др.), представяйки поздравителни адреси от министъра на културата Боил Банов и от областния управител Ивелин Статев.

Грамоти бяха връчени на всички ръководители на състави, а медали и грамоти от Съюз на народните читалища на ръководители на самодейни групи в читалището.

Грамота и плакет има и в колективен вид за цялото НЧ "Доростол" като признание за народополезната му дейност. Във връчването на наградите участваха Ростислав Павлов, Росен Лебедов, Недка Русева и други членове на настоятелството - колективен ръководен орган.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right