Доц. д-р Румяна Лебедова е "Будител на нашето съвремие 2020" в Силистра

Доц. д-р Румяна Лебедова е "Будител на нашето съвремие 2020" в Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1302
Доц. д-р Румяна Лебедова е "Будител на нашето съвремие 2020" в Силистра

По повод 1 ноември - Ден на народните будители, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов връчи отличието (грамота и дърворезба), наречено "Будител на нашето съвремие 2020", на доц. д-р Румяна Лебедова - преподавател по литература, отскоро директор на Филиал Силистра към РУ "Ангел Кънчев".

Наградата се присъжда на личност, организация или институция, за която през изминалата година е прецено, че има особен принос за духовното развитие на Силистра.

В случая конкретният повод е постигнатите научни постижения и всеотдайна обществена дейност по повод 130 години педагогическо образование в Силистра - доц. Лебедова в основата на екипа, изготвил двете части на филма за годишнината, представен наскоро в Международната академична кръгла маса, проведена в Силистра.

На церемонията по връчване на отличието присъства и зам.-кметът "Хуманитарни дейности" Мария Недялкова.

Доц. Лебедова благодари на преподавателската колегия за екипния труд и на своите студенти (тя e била ръководител на 35 дипломни работи и в продължение на години води Студентска учебно-изследователска лаборатория "Културно-историческо наследство", с която организира изложби, семинари, експедиции; подготвя за участие в научни конференции и научноизследователски проекти изявени студенти; издава и популяризира паметни листи по повод исторически и литературни събития.Студентска лаборатория по културно-историческо наследство).

Румяна Лебедова е родена в Силистра. Завършва средното си образование в ПМГ "Св. Климент Охридски" в родния си град, а висшето - във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - специалност "Българска филология", с втора специалност "История".

В периода от 1985 до 1990 г. е учител по български език и литература в ПМГ "Климент Охридски".

Във Филиал Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев" е от 1990 г., в който в периода 2012-2016 г. е ръководител на катедрата по филологически науки. От 2009 г. е доцент по българска литература с хабилитационен труд "Диалози. Образ и слово".

Преди това през 2004 г. защитава докторска степен с дисертация на тема "Митът Златна Добруджа в българската литература", на базата на която има и издадена книга, която през 2006 г. бе финансирана от община Силистра в чест на 1900-годишнината на града, заедно с други над 10 проекта, одобрени след конкурс.

Автор е на 6 монографии, 11 студии, 3 учебни помагала и над 100 статии и доклада в областта на литературознанието. Научните й интереси са в полето на филологията, литературната история и теория, диалогичните връзки история-митология-литература, литература-изобразително изкуство, културология.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right