Поредно събитие от програмата за юбилея на НЧ "Доростол"

Поредно събитие от програмата за юбилея на НЧ "Доростол"

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 150
Поредно събитие от програмата за юбилея на НЧ "Доростол"

Читалище "Доростол-1870" е създадено на 1 септември 1870 г. по идея на народния будител и просветител Сава Илиев Доброполодни. Преминава през бурните години на политически борби след освобождението, изживява две национални катастрофи, както и румънската окупация, когато съществува в нелегалност.

Възобновява дейността се след 1940 г. с възрожденски дух и ентусиазъм, за да работи и до днес - читалището има значим принос за опазване и предаване на българските културни традиции, нематериалното културно наследство и утвърждаване на любителското творчество.

НЧ "Доростол-1870" е носител на орден "Кирил и Методий" I степен с Указ от 1962 г. на президиума на Народно събрание, на звание "Образцово" от Върховния читалищен съюз;

- най-старата актуална иднес формация на читалището - Смесен хор "Седянка", носи званието "Представителен", а преди повече от 30 години на диригента на хора Чавдар Николов е присъдено звание "заслужил артист";

-най-многобройаната днес формация - АНПТ"Силистра", получи "Грамота" на Министерство на културата в мандата на министър проф. Стефан Данаилов през 2006 г. - за принос в развитието и утвърждаването на любителското творчество в България.

През настоящата 2020 г. в историята на читалището вписваме поредица от юбилейни събития:

-1 март - откриване на изложба "150 г. Читалище Доростол"; 1 септември - откриване на "Читалищна читалня" с книги, дарени от родолюбиви илистренци;

- "Празник край брега на река Дунав" в навечерието на 29 юни - Международен ден на р. Дунав - концертна програма на художествените читалищни състави;

- 1 ноември - паметна среща на читалищни деятели по случай Деня на народните будители; 1 декември - откриване на читалищната библиотека на НЧ"Доростол-1870".

Маргарита Любомирова - председател на читалището: "Честит да бъде юбилеят на всички читалищни дейци и художествени ръководители, допринасящи да пазим и предаваме на поколенията нашата културна самобитност, традиции и обичаи!"

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right