16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 639
16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

Под мотото "Остани жив! Пази живота!" България се включва в Дните на безопасността на пътя 16-22 септември 2020 г.

За пета поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция - ROADPOL, организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота дневно.

От 2016 г. до 2019 г. проектът се реализираше под наименованието EDWARD - European Day Without A Road Death - Европейски ден без загинали на пътя. За този период при реализацията на операция EDWARD от TISPOL, по настоящем ROADPOL, се отчита голям успех.

През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя в периода 16 - 22 септември, когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото е "Stay alive and save lives", като за България е "Остани жив! Пази живота!".

На официалната интернет страница на ROADPOL на адрес www.roadpolsafetydays.eu/ е публикувана информация и са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят.

Всеки може да се включи, организирайки свой собствен Ден на безопасността на пътя през тази седмица, кампании, събития и дейности, споделяйки резултатите с организаторите.

Под патронажа на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски Република България ще се включи активно в проекта в съответствие с приетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, имайки предвид, че страната ни е пълноправен член на ROADPOL чрез Министерството на вътрешните работи.

В тази връзка за България в Дните на безопасността на пътя с мото "Остани жив! Пази живота!" 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.

За успешното реализиране на кампанията в Силистренска област полицейските служители ще засилят контролната дейност на движението по пътищата.

Акцент на проверките ще бъде спазването на забраните за използване на мобилен телефон при управление на индивидуално електрическо превозно средство или на МПС без устройство "Свободни ръце", тъй като разсейването по време на шофиране се превръща в една от основните причини за възникване на пътнотранспортни произшествия.

Ще се следи за използването на предпазни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, както и на обезопасителни системи при превозване на деца.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right