Как да избегнем стреса на работа след връщане от отпуск

Как да избегнем стреса на работа след връщане от отпуск

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 521
Как да избегнем стреса на работа след връщане от отпуск

За мнозина връщането обратно към работен режим след отпуск е стрес.

"Тялото е почивало. Умът също. Изведнъж се връщаш в лудницата. Има някакъв момент на стрес, но после се връщаш в коловоза бързо."

Ефектът след отпуск е подобен на този след работата от вкъщи по време на ограничителните мерки, казват други. За трети "понякога отпуската е по-изморителна от работата, много изкушения има".

За някои разходките с приятели за релакс след работа се явяват добър вариант за адаптация към новия ритъм. Друга от рецептите за по-бързото справяне със стреса след отпуск е да се посветим повече на любими занимания.

"Аз обичам да спортувам, да рисувам, да чета. Когато човек обича да прави нещо, помага да се справи със стреса и да си навлезе отново в ритъма."

Друг изпитан житейски метод е да не си оставяме много задачи за след отпуската.

Не всеки успява да превключи безболезнено от единия ритъм към другия, а това може да отключи тревожност и дори депресия, пояснява психологът Адриан Ааврамов.

Той обръща внимание на феномена "българинът обича когато почива да работи и когато работи - да почива", което по думите му е "парадоксално, но доказано във времето".

Именно затова психологът е категоричен, че когато почиваме, не бива да мислим за работа и обратното - докато работим, да не мислим за почивка.

"Да не се отдават изцяло на работния процес, защото тогава се появява синдромът на професионалното прегаряне, или бърнаутът. Това е може би един от най-сериозните проблеми на нашето съвремие", отбелязва специалистът пред БНР.

Наблюденията на Аврамов сочат, че през последните години расте броят на хората с паник атаки.

Повечето българи свързват отпуската с летния сезон или коледно-новогодишните празници. Психолозите обаче съветват времето за почивка да се разпределя по-пълноценно.

Има група хора, които вярват в това - когато почиваме по-често, но по-кратко, не изпитваме толкова голям дискомфорт при завръщането. "Не чакаш една почивка цяла година. Просто си правиш по-начесто повече почивки."

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right