Силистренка за втори път дари на библиотеката народна носия

Силистренка за втори път дари на библиотеката народна носия

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 298
Силистренка за втори път дари на библиотеката народна носия

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Успение на Пресвета Богородица, в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович" бе проведено тържество за обявяване на дарителско събитие, инициатор на което е силистренката Мария Христова, която преди години е работила е в Силистра в "Камъшит", ОП "Свежест" и в детска ясла.

Г-жа Христова дари комплект добруджанска жътварска носия в присъствието на д-р Мария Димитрова - председател на Общински съвет Силистра, на Елица Тодорова - общински съветник и сътрудник на депутата в Европейския парламент Емил Радев - посланик на библиотеките, както и на представители на Общинска администрация Силистра.

Миналата година в навечерието на 24 май г-жа Христова дари друга народна носия, с която специалистите на библиотеката участваха в редица представителни и фолклорни събития.

77-годишната дарителка е родом от Алфатар, но повече от 20 години е организатор на Фолклорна група "Добруджа" към Народно читалище "Доростол".

Дарителката, която понастоящем помага в някои от делата и в местната църква, е от семейство на средни земеделци, работили в местното ТКЗС в Алфатар. Баща й Атанас Ганев е бил животновъд, а майка й Елена Маджарова е от попски род - прадядо й е бил свещеник в Алфатар, като преди това е бил учител.

Участвал е в събирането на средства за изграждане на църквата в Алфатар. От този са над 50 учители, както и университетски преподаватели.

Г-жа Христова, която тези дни загуби завинаги своя съпруг Христо, е отгледала двама синове, има и четири внука.

Награждавана е със "Златна значка" от Министерство на търговията и е участвала в спечелването на 30 медала като самодейка, като за обществената си дейност е уважена с наградата за граждански принос, давана с решение на Общински съвет Силистра.

Събирани от от нея народни носии са били дарявани на гости на Силистра от далечна Япония, както и от страни на братски славянски народи.

Краеведът Мануела Енчева връчи от името на екипа на библиотеката благодарствен адрес на дарителката и й пожела крепко здраве, лично щастие и дух, с които да продължи популяризирането на богатото фолклорно наследство в Силистренския край.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right