Одобрен за финансиране е проект на Исторически музей-Тутракан на стойност 12 000 лева

Одобрен за финансиране е проект на Исторически музей-Тутракан на стойност 12 000 лева

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 303
Одобрен за финансиране е проект на Исторически музей-Тутракан на стойност 12 000 лева

Исторически музей-Тутракан кандидатства пред Министерството на културата за пръв път с проект за провеждане на теренни археологически проучвания и получи неговото одобрение. Целевото финансиране е за разкопки на Югозападна кула на антична крепост Трансмариска и е на стойност 12 000 лв.

Югозападната кула е проучвана през 1970 година от Рачо Змеев и 2014/2015 година от Емил Петков, тази година нейното проучване ще продължи.

Античната крепост и късноантичен град Трансмариска е обект от национално значение. Крепостта е част от сериен обект "Граници на Римската империя - Дунавски лимес в България" и е включен в индикативна листа за културното и природно наследство на Република България - 2016 г.

Археологическото проучване на обекта би позволило перманентната консервация на вече разкритите структури и респективно предотвратяването на тяхното последвало разрушаване.

Допълнителните данни, които ще бъдат получени от разкопките биха допринесли за по-сигурното или по-прецизното датиране на крепостта. Консервацията и последвалата социализация на обекта би допълнила комплекса от вече реставрирани и социализирани участъци от крепостта Трансмариска.

Предвидена за проучване е площ с обхват 100 кв.м и обхваща югозападния ъгъл на крепостта Трансмариска.

Научен ръководител на теренните археологически проучвания е д-р Върбин Върбанов, археолог в Регионален исторически музей-Русе, а заместник-научен ръководител е археологът при Исторически музей-Тутракан, Георги Митев.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right