Паметник в Старо село в чест на добруджанци мъченици от първите десетилетия на миналия век

Паметник в Старо село в чест на добруджанци мъченици от първите десетилетия на миналия век

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 324
Паметник в Старо село в чест на добруджанци мъченици от първите десетилетия на миналия век

© Калина Грънчарова

На 6 юли 2020 г. в село Старо село, община Тутракан, бе открит паметник на отвлечените и репресирани староселци по време на румънската окупация. На паметника са изписани имената на 133 мъже, станали жертва на акции през 1913, 1926 и 1940 г.срещу българщината от страна на тогавашната кралска румънско-чокойска власт с участието на куцовласи - население от Македония, преселено в Североизточния край в българските земи - на територията на Южна Добруджа.

В този период със специален закон за "третината" се отнемат земи на българи за оземляване на нашествениците колонисти.

През границата при Цар Самуил, а и от други места мнозина добруджанци бягат в Стара България и участват в четите на Добруджанската революционна организация. Известно е, че в градове като София и Варна има добруджански квартали с българи от Добруджа.

Според материал на Исторически музей Тутракан, публикуван във в. "Напредък" Тутракан, в нощта на 3 срещу 4 юли 1926 г. чета на ВДРО (в нея има и староселци), водена от Слави Алексиев и Стефан Боздуганов, навлиза в село Старо село.

Акцията й приключва без жертви. От Силистра през деня пристигат жандармеристи от Силистра, за да блокиран целия район.

Започват масови арести на над 70 души в селата Старо село, Сяново, Шуменци и Варненци. Сред тях повечето са роднини избягали в Стара България или хора по някаква причина неудобни на румънската власт.

Обвинението: помощ на "бандитите от ВДРО". В м. Кулвала на 5 юли 27 души, от които 22 са от с. Старо село, са избити. За кървавото събитие пишат медиите в България и в други европейски страни. Последват масови убийства в село Белица.

И все пак идва Видовден - 7 септември 1940 г. - подписана е Крайовската спогодба между България и Румъния.

Така преди 80 години Южна Добруджа е възвърната към майката родина България и е извършена безпрецедентна размяна население - българи от Северна Добруджа - Румъния, идват в България, а румънци и куцовласи от Южна Добруджа, отиват да живеят в северната ни съседка Румъния.

Подобни паметници на добруджански мъченици и герои в област Силистра има още в град Тутракан, както още в селата Сребърна и Кайнарджа. На входа на Дунавски парк Силистра от преди няколко години има плоча в чест на Тутраканската епопея на Добруджанския фронт през 1916 г., посветена и на годишнина от Крайовската спогодба.

Край село Шуменци е най-поддържаното военно гробище в България - Мемориал гробница 1916. Общо 45 са военните паметници в област Силистра, на които са изписани имена на загинали за свободата на България между 1912 и 1945 г. като участници в 4 войни.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right