Навършват се 60 години от откриването в Силистра на надгробна статуя на римлянка от Дуросторум

Навършват се 60 години от откриването в Силистра на надгробна статуя на римлянка от Дуросторум

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 410
Навършват се 60 години от откриването в Силистра на надгробна статуя на римлянка от Дуросторум

В Силистра има следи от 4 цивилизации - от древността до днес. 90% от града "лежи" върху руини още от римските времена. Пред сградата на Археологическия музей в града, в обекта "Римска вила" до СУ "Н. Вапцаров" и другаде (хотелите "Дръстър" и "Бартимекс") има своеобразни изложби на открито на изображения от камък.

Във Фонда на РИМ Силистра има и няколко уникални експонати - бронзова шлем маска, слънчев часовник, римска колесница, златни украшения, 3D макет на силистренската крепост и др. Редом с тях е и една относително добре запазена статуя.

Става дума за римлянка от някогашния Дуросторум. В профила си във Фейсбук Даниела Драгостинова е напомнила за нея: облечена е като pudicitia от II-III в. сл. Хр. (Според Уикипедия, това е централно понятие в древната римска сексуална етика).

Открита е случайно през 1960 г. при изкопни работи в района на римския некропол. Статуята е изработена от качествен мрамор с естествени размери и е изцяло запазена. Лицето е миловидно, с нежни, закръглени черти на красива млада девойка. Гърбът на статуята е по-грубо моделиран, защото зад него е имало плътна стена - едикула, и той оставал невидим за зрителите.

Pudicitia (скромност или чистота - най-често определящата характеристика при жените) е основна концепция в древноримската етика. Думата произлиза от pudor - чувство за срам, регулирщо човешкото поведение, правейки го добродетелно.

Идеалът за скромност и чистота е бил персонифициран през римската епоха от едноименната богиня Pudicitia, в чест на която са издигани храмове и олтари. В храмовете са били допускани жени, които са били омъжени само веднъж за мъж от класата на патрициите (аристокрацията).

На по-късен етап са възникнали и светилища за жени от плебейската класа.

През 2006 г. във връзка с програмата за 1 900-годишнината на Силистра във вид на сувенири бяха изработени от гипс малки копия на една от най-добре запазените скулптури не само от Силистра, но и изобщо в римските провинции между Дунав и Стара планина.

Официално за неs се казва: "Модел №46: СТАТУЯ НА ЖЕНА. ИНФОРМАЦИЯ: Надгробна статуя на римска гражданка, изработена от мрамор, стъпваща върху постамент. Облечена с дълъг хитон. Открита на територията на Дуросторум, на ул. "Страцин" в гр. Силистра през 1960 г., в изкоп за канал за вода.

МАТЕРИАЛ И РАЗМЕР: Мрамор; височина 1,79 м (ръст 1,65 м и постамент от 14 см). МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: Регионален исторически музей - Силистра, България".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right