Стоян Мирчев призова за оставка кмета на Алфатар

Стоян Мирчев призова за оставка кмета на Алфатар

Регион: Алфатар Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 2177
Стоян Мирчев призова за оставка кмета на Алфатар

Янка Господинова e назначила дъщеря си в общината, феодализирала е общината, възмущава се Стоян Мирчев

За оставката на кмета на община Алфатар Янка Господинова настоява депутатът от "БСП за България" Стоян Мирчев. Още преди две седмици народният представител алармира за нередности в дейността на кметицата. Мирчев е внесъл и сигнал в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Едно от най-скандалните решения на Господинова е да назначи дъщеря си като технически сътрудник в общината със заплата от 700 лева. Всички други нейни прегрешения могат да се потулят, но това назначение противоречи на два закона, коментира за ДУМА Мирчев. Той уточни, че след като оповестил за нарушението, служителите от общински структури, включително и директори на детски градини, били активизирани да хвалят кметицата. "Никой обаче не ме опроверга за назначението. Трета седмица ГЕРБ, чийто кадър е Господинова, мълчат. Опитват се да потушат скандала с мълчание", смята Мирчев. Днес се очаква депутатът на ГЕРБ от Силистренско Алтимир Адамов да даде пресконференция, но проблемите с кмета на Алфатар отново не са на дневен ред.

Дъщерята на Господинова е назначена в общината още на 31 май, веднага след завършване на училище. Мирчев уточни, че момичето се е сдобило с работа още преди да получи диплома за средно образование. По думите му договорът бил до септември, когато се предполага, че тя ще стане студентка. Чрез използване на държавния ресурс й се осигурява работа за периода между училище и университета, това е грубо нарушение на закона и е конфликт на интереси от страна на кмета на Алфатар, подчерта народният представител от БСП.

"Ако наистина е имало такъв договор и ако се установи нарушение, ще сезирам прокуратурата, вече има и нови сигнали срещу Господинова. Мисля, че единственият правилен ход на ГЕРБ е да си отзоват кметицата и да се насрочат извънредни избори в община Алфатар", категоричен е Мирчев. Той научил, че местни са изпратили сигнал и до премиера Бойко Борисов, в който изброяват нарушенията на гербаджийската кметица и настояват да я изтегли от поста. Говорим за феодализиране на една община и разпореждане с общинската и държавната собственост все едно е бащиния, възмути се депутатът.

До Мирчев са постъпили и сигнали, че кметът контролира и тормози местните жители. "Общинската администрация е превърната в нещо като хотел с доста странен вкус - бели дивани с розови възглавнички, камъчета, вази с изкуствени цветя и какво ли още не. От 31 служители досега са уволнени 18, които са нарочени от кметицата, че не са от ГЕРБ. Господинова нарушава Закона за местното самоуправление и местната администрация, като отказва да предостави какъвто и да е отчет за дейността си, няма и приемни дни", разказа Мирчев. Не е пусната обществена поръчка за обществения транспорт, а безплатен топъл обяд има само за хора, избрани по непрозрачен начин, твърди депутатът.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right