Собственикът на "Медведев" остава в ареста заради крупна кражба на магистрален водопровод

Собственикът на "Медведев" остава в ареста заради крупна кражба на магистрален водопровод

Регион: Силистра Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 16310
Собственикът на "Медведев" остава в ареста заради крупна кражба на магистрален водопровод

Радко Ганчев от Силистра и Стефан Кънев от София, разследвани за демонтирането на тръби от магистрален водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на Добрич, ще останат в ареста, след като вчера Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, с което двамата бяха първоначално задържани под стража.

Ганчев и Кънев са обвиняеми по досъдебно производство на ТЗ БОП в Добрич, което от началото на м. Март тази година разследва изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на площ близо 45 км, на територията на две области - Силистра и Добрич. Наказанието, което законът предвижда за кражба в особено големи размери е "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, конфискация на цялото, или на част от имуществото. Двамата мъже са обвинени за кражба на съоръжението, извършена в съучастие от ноември 2011 година до м. март тази година. Щетата е определена като крупна по размер и оценена на този етап на повече от 70 500 лева. Според обвинението, обект на посегателството е уникален за страната и стратегически за района на Южна Добруджа съоръжение - магистрален водонапорен тръбопровод, собственост на ВиК Добрич. Адвокатите на двамата обвиняеми припомниха днес, че Ганчев чрез своята фирма "Медведев СС" ЕООД на практика е изпълнил договорните си отношения с държавната фирма "Агроводинвест" ЕАД. Договорът между двете фирми е сключен именно за цитираните строително монтажни работи. Кънев е бил консултантът по изпълнението на дейността по изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби. Защитата припомни, че водопроводното съоръжение никога не е било действащо и със заповед на Министерството на земеделието и храните е обявено за бракуване. Пред съда беше изтъкнат и аргументът, че държавната фирма "Агроводинвест" е създадена именно за да извършва дейности по ликвидирането на неработещи, остарели и бракувани водни съоръжения, собственост на държавата. И двамата обвиняеми са викани многократно на разпит от началото на разследването и едва на 18 септември тази година са привлечени като обвиняеми. Обвинението от своя страна припомни, че не е случаен фактът, че след демонтирането, тръбите са били предадени за скрап на фирмата на съпругата на Радко Ганчев. За да потвърди постоянния арест на Радко Ганчев и Стефан Кънев, Варненският апелативен съд се съобрази с изключителната тежест на наказанието, което законът предвижда за това престъпление. За 6 месеца от началото на разследването и според тази съдебна инстанция са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обоснован извод, че както Ганчев, така и Кънев са съпричастни към престъпната дейност, за която се разследват. Въззивният съд отказа да коментира доказателствата по същество, както и квалификацията на престъпната дейност, защото на този етап от разследването това е в правомощията на държавното обвинение. Според втората съдебна инстанция, към настоящия момент, законосъобразната процесуална мярка за принуда спрямо двамата обвиняеми, разследвани за кражба в особено големи размери на стратегическо съоръжение е "задържане под стража". Определенията на Апелативния съд във Варна, с които бе потвърден ареста на Радко Ганчев и Стефан Кънев не подлежат на обжалване.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right