5 години затвор за Дж. Етем, причинил смъртта на пешеходец и избягал

5 години затвор за Дж. Етем, причинил смъртта на пешеходец и избягал

Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 1292
5 години затвор за Дж. Етем, причинил смъртта на пешеходец и избягал

© интернет

Снимката е илюстративна!

8 години без шофьорска книжка ще бъде извършител на ПТП, при което е загинал човек. Апелативен съд - Варна измени в този смисъл присъда на Окръжен съд - Силистра, с която Дж. Етем е бил наказан с лишаване от свобода за 5 години и с лишаване от право да управлява МПС за същия срок.

Подсъдимият е признат за виновен, че нарушавайки правилата за движение, по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходец и е избягал от местопроизшествието.

На 24.11.2018 г. Дж. Етем и съпругата му пътували към Исперих през с. Окорш. По същото време главната улица на селото пресичал пострадалият. Свидетел видял как автомобил се движи с висока скорост и без да намали удря пешеходеца. След сблъсъка превозното средство продължило движението си без водачът да намали скоростта. Въпреки оказаната медицинска помощ, пострадалият починал в болница. Записите от камери за видеонаблюдение показват, че единственият автомобил, преминал през въпросния участък в това време, е този на подсъдимия. В момента на удара скоростта му е била около 70,7 км/ч. Вещите лица са категорични, че водачът е могъл да избегне удара чрез спиране, ако е управлявал с разрешените 50 км/ч. И двете инстанции, въз основа на доказателствата, напълно изключиха възможността друг автомобил да е предизвикал катастрофата.

Апелативният съд бе сезиран с протест на прокуратурата, която иска увеличаване на срока на отнемане на свидетелството за правоуправление. Подсъдимият също обжалва първоинстанционната присъда като твърди, че не е участвал в катастрофата.

Настоящата инстанция заключи, че превишената скорост е първопричина за настъпването на удара, тъй като е поставила Етем в невъзможност да реагира своевременно и да предотврати инцидента. Нямат пряка причинно-следствена връзка с резултата от деянието нарушенията на останалите разпоредби на ЗДвП. Затова шофьорът е оправдан по тези обвинения.

Съдебният състав обаче смята за нужно да увеличи времето, в което Дж. Етем ще бъде лишен от право да шофира. Причинена е смъртта на млад мъж, в разцвета на силите си. На подсъдимия са били съставени 5 наказателни постановления и 9 фиша преди инкриминираното деяние. Видно е, че той по никакъв начин не е коригирал поведението си, в насока спазване на правилата. Още повече - дори след катастрофата е извършил нови нарушения. Категорично подсъдимият е недисциплиниран участник в движението и макар да е отнел живота на млад човек, събитието не се отразило на поведението му.

За виновно неизпълнение на задълженията на Етем като водач свидетелстват техническата неизправност на скоростомера и липсата на технически преглед на автомобила. "Въпреки осъзнаването, че се движи в населено място, въпреки знанието за неработещ уред, който да отчете скоростта, въпреки осъзнаването, че трябва да се съобразява с ограниченията и с условията на пътя, подсъдимият шофирал с неразрешена скорост почти 30км/ч по-висока от допустимата, поради което сам се е поставил в невъзможност да реагира", мотивира се Апелативният съд. Вместо да спре и да окаже помощ на пострадалия, той е избягал от местопроизшествието.

Тези фактически и правни изводи аргументираха решението на Апелативен съд - Варна. Съдебният акт може да се обжалва пред ВКС.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right