Апелативният съд наложи „парична гаранция" за Тихомир С. по обвинения в наркопрестъпления

Апелативният съд наложи „парична гаранция" за Тихомир С. по обвинения в наркопрестъпления

Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 1071
Апелативният съд наложи „парична гаранция" за Тихомир С. по обвинения в наркопрестъпления

© интернет

Снимката е илюстративна!

Варненският апелативен съд измени от "задържане под стража" в "парична" гаранция мярката за неотклонение на обвиняем в държане и разпространение на марихуана, и отглеждане на конопени растения.

Тихомир С. обжалва отказа на първоинстанционния Окръжен съд - Силистра да уважи искането му. Според държавното обвинение 42-годишният мъж е разпространил 26,5 гр. марихуана на двама души и е държал с цел разпространение 6,5 грама. Също така в имот в село Сребърна е отглеждал 20 растения от рода на конопа, в нарушение на закона.

Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна, че не е отпаднала опасността той да извърши престъпление при по-лека мярка. Това е така, защото е отглеждал забранени растения, имал е клиенти с периодичност в покупките, а деянието е изисквало продължителна подготовка.

Адвокатът Тихомир С. бе на противоположното мнение-направените самопризнания, осъзнаването на извършеното и желанието за споразумение с прокуратурата, както и извършените множество процесуално-следствени действия показват ниска степен на обществена опасност.

Съдът отчете, че наличието на обосновано предположение за авторството от деянието не се оспорва, още повече с разпита, в който обвиняемият е признал вината си. Опасност от укриването му изначално не е съществувала, предвид постоянния адрес, семейното положение и трудовата ангажираност на Тихомир С.

Съдебният състав не сподели извода на първата инстанция за наличието на реална опасност от извършване на престъпление. Такава не може да се извлече от доказателствата. В рамките на хипотезата остава и рискът обвиняемият да въздейства на свидетели. Затова задържането под стража в случая е прекомерно тежка мярка за неотклонение. Вместо нея Апелативен съд - Варна постанови парична гаранция в размер на 3 хиляди лева.

Определението на въззивната инстанция не подлежи на обжалване.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right